VDRL

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!

Categoria: Analize bacteriologice

VDRL se face de catre: Femei, Barbati, Copii,
VDRL se face in: Sifilis, Neurosifilis, Meningita sifilitica, Sifilis meningovascular, Sancru, Sifilis primar, Sifilis congenital,
Vizeaza sanatatea: Pielii, Inimii, Nervilor, Ganglionilor, Ficatului, Ochilor,
Durata aproximativa pentru efectuarea VDRL:24-72 H
Pretul aproximativ pentru efectuarea VDRL:5 – 15 euro

Despre VDRL : 

VDRL (Venereal Disease Research Laboratory) este un test de depistare a sifilisului care masoara anticorpii produsi de Treponema pallidum, bacteria care cauzeaza sifilisul. Totusi, organismul nu produce intotdeauna anticorpi ca raspuns la activitatea bacteriei sifilisului, asa ca testul nu este intotdeauna exact. Testul este similar cu RPR (reagin plasma response).
 
Valorile normale VDRL : 

Valoarea unui test negativ depinde de stadiul in care se afla suspectul de sifilis. Testul este cel mai concludent in fazele secundare si latente cand cel mai probabil este pozitiv. In timpul fazei primare si tertiare acest test poate in mod eronat sa dea rezultat negativ, fiind necesare alte teste inainte de excluderea diagnosticului de sifilis.
 
Variatii fiziologice VDRL : La gravide se obtin rezultate fals pozitive.

Cresteri VDRL : 

O valoare pozitiva a testului indica prezenta sifilisului. In acest caz, urmatoarea faza este confirmarea rezultatului printr-o analiza TPHA, care este un test mai specializat de sifilis.

 
Limite si interferente VDRL : 

Reactii fals pozitive:

Infectii bacteriene: pneumonie pneumococica, scarlatina, lepra, febra recurenta, endocardita bacteriana, malarie, rickettsioza, psittacoza, leptospiroza, sancrul moale, tuberculoza, pneumonie cu mycoplasma, tripanosomiaza.
Infectii virale: variola, varicela, rujeola, mononucleoza infectioasa, oreion, hepatita virala, SIDA.
Cauze neinfectioase: graviditate, boli hepatice cronice, neoplasme avansate, mielom multiplu, boli ale tesutului de colagen, transfuzii multiple, varsta inaintata.

Serurile puternic lipemice (lactescente) pot influenta testul.
 
Metoda folosita pentru determinarea VDRL : 

Lipozomii aflati in suspensie produc o reactie de floculare vizibila in prezenta reaginelor din serul pacientului.
Pregatirea pacientului pentru VDRL:  Recoltarea sangelui se face pe nemancate.
 
Specificatii privind VDRL: 

Specimen recoltat – sange venos6.
Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator6. 
Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; determinarea se executa imediat; daca acest  lucru nu este posibil, serul se stocheaza la 2-8ºC6.
Volum proba – minim 1 mL ser6.
Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat, lipemic sau contaminat bacterian6.
Stabilitate proba – serul separat este stabil: 7 zile la 2-8°C si timp indelungat la – 20°C
 
Riscuri in VDRL: 

Riscurile efectuarii acestui test sunt minimine si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera ambundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.