Cum sa evitam accidentele si sa oferim copiilor un camin sigur

Atentie la Caderi

In primele luni si in primi ani de viata a copilului nu trebuiesc lasati singuri pe masa de infasat, paturi fara parapeti, canapele si scaune. Cind nu este posibil de a-i controla in mod direct sau de a-i tine in brate, copii trebuiesc pusi intr-un loc sigur: in patutul cu parapeti sau in box.

Trebuie tinut in considerare ca copii pot fi in stare de a se deplasa singuri deja de la varsta de 6 luni, de aceea este oportun de a folosi gardulete pentru scarile interioare, a se elimina cheile din usa, de a instala parapeti pentru ferestre, a nu se tine scaune langa ferestre sau balcoane. Este necesar de a chema imediat doctorul sau a chema serviciul de urgenta 112 in cazul in care copilul cade sau se loveste la cap in mod violent si succesiv manifesteaza stari de somnolenta sau  voma.

Serviciul de urgenta 112 trebuie chemat si in cazul in care copilul dupa ce a cazut, nu raspunde cind este chemat sau nu este in stare sa miste mainile sau picioarele.

Atentie la Arsuri

In timpul pregatirii mancarii, lichide sau mancaruri fierbinti care stropesc, trebuie mare atentie deoarece pot cauza grave arsuri
copiilor. Este oportun de a se folosi toate precautiile posibile si copii trebuiesc tinuti departe de surse de caldura (exemplu: fierul de calcat, sobe) si departe de catre aragaz.

Un exemplu este cel de a pozitiona oalele si masini pentru cafea in ochiurile aragazului posterioare.

Este foarte important de a evita de a se tina in brate un copil in momentul in care se transporta sau sa minuiesc mancaruri sau bauturi fierbinti.Pentru a preveni arsuri provocate din cauza apei de la robinet,centrala trebuie sa aiba o temperatura intre 50 si 55 de grade.In caz de arsura, trebuie pusa partea arsa sub apa rece de la chiuveta,si imediat trebuie contactat pediatrul si in cel mai rau caz 112.

Innecare
In timpul baii copii nu trebuiesc lasati singuri niciodata, nici in timpul in care se umple cada sau cadita sau cand se goleste de apa dupa folosire. Afara din casa trebuie mare atentie in proximitatea recipientelor si cazanelor de apa, puturi, piscine ecc.

Otraviri
Medicamentele si produsele pentru curatirea casei trebuiesc conservate afara din vederea copiilor.
Aceste produse trebuiesc cumparate si pastrate in cutia lor originala cu inchiderea de siguranta. Este indicat de a se controla intotdeauna data expirarii medicamentelor si a alimentelor. In caz de ingerare, trebuie mers la Urgenta, cu flaconul lichidului sau
medicamentului ingerat.

Accidente de electricitate
Firele electrice externe, prizele de curent si prelungitoarele puse pe pardoseala sunt foarte periculoase deoarece copii care incep sa se deplaseze singuri pot fii atrasi de ele, atingandu-le sau ducandu-le la gura si muscandu-le, sau pot introduce degetele in prizele din perete. Este oportun de a se folosi de dopuri de plastic, usor de gasit in comert, pentru a inchide prizele de curent.

Trebuie evitata folosirea prelungitoarelor de curent; sau, daca acest lucru nu este posibil, trebuie pus firul la inaltime, trecand pe mobila sau usi, in asa fel ca copilul sa nu poata ajunge la ele. Este important de a repara firele care atarna.