Metode de tratare a constipatiei la copii

Ce este de facut in cazul in care copilasul nostru este constipat:

1.  Modificati alimentaţia: mai multe lichide, fructe sau legume de minim 5 ori pe zi, pâine integrală, fulgi, batoane cu cereale integrale. Reduceţi cantitatea de lapte consumată la maxim 250-500 ml pe zi, laptele constipă.

2. Incercati sa duceţi copilul la toaletă la 10-20 de minute după fiecare masă. Reflexul gastro-colic se produce datorită alimentaţiei si are ca efect creşterea activităţii colonului imediat după mese făcând defecaţia mult mai uşoară.

3. Asiguraţi-vă intotdeauna ca toaleta este un mediu plăcut pentru copil.
        – dacă copilul este mic, s-ar putea să se teamă de toaleta normală care i se pare prea mare. În acest caz e mai bine să facă la oliţă până depăşeşte aceste temeri. Dacă încă sunteţi în perioada în care îl învăţaţi la toaletă şi copilul dezvoltă constipaţie e bine să vă analizaţi metoda. Metodele trebuie să fie blânde, răbdătoare şi corelate cu temperamentul copilului. Certurile, stresul sau pedepsele pot să-l facă pe cel mic să reţină scaunul de frică sau în semn de protest.
       – dacă copilul este mai mare acesta este foarte sensibil la ambianţa de la toaletă. O toaletă murdară, rece, lipsită de intimitate pot fi, fiecare în parte, cauzele unei constipaţii. Puneţi-i cărţi sau reviste la toaletă şi asiguraţi-vă că nu-l grăbeşte sau deranjează nimeni cât stă acolo.

4. Dacă veti fi într-o călătorie, vizita sau excursie, copilul s-ar putea să se abţină pentru ca nu doreşte să meargă la o toaletă străină. Anticipaţi acest lucru şi căutaţi o toaletă acceptabilă pentru el. Nu uitaţi că pentru majoritatea copiilor, toaleta este un lucru extrem de delicat iar spaima lor de toalete străine e frecventă.

5. Dacă toate aceste metode nu ajută, puteţi încerca substanţe care înmoaie scaunul, fie supozitoarele cu glicerină fie lactuloza. Acestea nu sunt nocive şi nu dau dependenţă. Lactuloza trebuie administrată în doza calculată în funcţie de greutatea copilului. Când scaunele devin moi, doza de lactuloză se reduce. Lactuloza nu ajută dacă copilul se abţine intenţionat, pentru că îi e teamă de toaletă sau din alte motive. În locul supozitoarelor cu glicerină se pot folosi şi microclismele pentru copii. Acestea sunt nişte mici flacoane încărcate cu glicerină lichidă care se administrează rectal, foarte uşor.

6 La bebeluşi se poate administra suc de prune sau de pere, diluat cu apă, maxim 250 de ml pe zi. Deasemenea puteţi încerca Milchzucker de la Humana. La cei diversificaţi atenţie la alimentaţie, sunt valabile indicaţiile de la punctul 1. Nu folosiţi laxative la bebeluşi fără recomandarea medicului.

7. Promovaţi un stil de viaţă activ, dinamic, care să includă exerciţiu fizic zilnic. Sedentarismul poate cauza constipaţie