Constipatia bebelusului si a copilului mic

Constipaţia se defineşte, atât la copil cât şi la adult, prin calitatea scaunelor şi nu prin frecvenţa lor. Aşadar, constipat este un copil care are scaune tari, uscate, sfărmicioase, în cantitate mică şi care se elimină greu. Pe de altă parte, un copil care are un scaun normal, moale, legat, nu este constipat, chiar dacă nu are scaun zilnic. Scaunul zilnic nu este o normă pentru toate persoanele.

Atenţie la bebeluşi, aceştia, mai ales cei alăptaţi la sân care metabolizează bine laptele de mamă, pot să aibă scaun mai rar, chiar şi numai o dată pe săptămână. Dacă acest scaun este moale, bebeluşul nu este constipat şi nu este necesar să-i administraţi substanţe laxative.

Cauze
- Alimentare: prea puţine fibre, prea mult lapte
- Stil de viaţă: copil activ, veşnic ocupat care ignoră nevoia de a defeca şi se obişnuieşte să reţină scaunul, lipsa unei rutine a mersului la toaletă după masă, toalete murdare la şcoală
- Psihologice: antrenament la oliţă început prea devreme şi făcut agresiv, cu certuri şi pedepse, asocieri mentale negative cu toaleta şi defecarea
- Medicale: fisuri anale, megacolon, stricturi, obstrucţii anale. Acestea sunt rare.

Simptome
- scaune tari, uscate, mici. Uneori, însă, pot fi în cantitate extrem de mare
- scaderea vizibilă a frecvenţei cu care copilul obişnuia să aibă scaun în mod normal
- efort, posibil durere, în momentul defecării
- dureri abdominale recurente, pe timpul zilei sau al nopţii. Acestea sunt frecvente, fiind acuzate de aproape 60% dintre copiii constipaţi.
- pătarea lenjeriei intime cu materii fecale

Tratamentul constipaţiei e bine să fie condus de un medic. Acesta va evalua gravitatea constipaţiei şi este singurul în măsură să excludă existenţa unor probleme medicale care cauzează constipaţie ca fisurile, obstrucţiile anale sau megacolonul congenital. Acestea necesită tratament spitalicesc. Tot medicul va decide dacă este nevoie să utilizaţi laxative şi vă va indica doza de administrare a acestora. Chiar dacă se pot achiziţiona din farmacii fără reţetă, unele laxative sunt extrem de puternice şi nu trebuie administrate copiilor decât la recomandarea medicului care îl tratează.

Atenţie la laxativele pe bază de plante: multe au efecte identice şi dau dependenţă exact ca cele de sinteză