Alaptarea

Laptele matern este alimentul cel mai bun pentru cresterea copiilor. Contine toate elementele necesare copilului in cantitati potrivite:proteine, zahar, grasime,vitamine si saruri minerale.

Laptele matern protejeaza copilul de la multe boli infectioase, deoarece transmite copilului multi anticorpi care a-i are mama.

Nou nascutii trebuiesc invatati sa suga la san deja din primele ore de viata.

Primele dati mamele pot intalni dificultati: se poate intampla ca copilul sa nu vrea sa suga laptele de la san, pentru mama poate sa fie dureros sau ca laptele sa para insuficient. Nu trebuie ca mamele sa se ingrijoreze deoarece situatia asta se poate rezolva in putine zile. Este in orice caz de folos, de a se informa si de a se sfatui cu personalul expert precum pediatrul de incredere sau obstetrica prezenti in sectia Spitalului sau in Centrul de Consultatie familiara.

Pana la 6 luni, laptele matern este singurul aliment de care copii au nevoie. Nu este necesara apa sau alte lichide.

Majoritatea copiilor, in functie de gradul lor de foame, sunt in stare sa suga de multe ori sau de mai putine ori la fiecare alaptare.

Durata alaptarii este de obicei de 15-20 de minute. Este important de stiut ca nu trebuie fortata alaptarea mai mult decit timpul natural stabilit deoarece cantitatea de lapte de care copilul are nevoie este supta in primele 10-15 minute. Se poate alapta doar de la o mamela sau din amandoua, incepand totusi de la cea mai plina.

Alaptand, mama instaureaza un raport foarte strins cu propriul copil.Contactul foarte precoce, deja dupa nasterea copilului, amelioreaza relatia si bunastarea pentru ambele parti.

Pentru a mentine o situatie metabolica corecta, este important, mai ales in primele luni de alaptare, ca mamele sa se odihneasca des, mai ales in momentele in care copilul doarme.

Este indicata alaptarea si in casul in care copilul este bolnav, si in caz de diaree.Dupa primele 6 luni, si dupa o constultatie cu pediatrul, in afara de laptele matern, copii se pot alimenta si cu alte tipuri de mancare:carne, supa (ex: crema de zarzavaturi), faina de cereale, fructe si zarzavaturi, dar laptele de vaca, si daca oportun diluat, poate fi dat doar dupa primul an de viata  copilului.

Greutatea copilului in primele zile de viata poate scadea datorita unei scaderi fisiologice, cantificata in circa 10% din greutatea lui initiala.In general, greutatea lui initiala va fi recuperata in primele doua saptamani de viata. Succesiv, daca greutatea copilului creste in mod regular – minim 120 de grame pe saptamana – parinti vor avea siguranta ca copilul mananca suficient.