Decalotarea

Recomandarile internaţionale, cele elaborate de instituţii respectabile (Academia Americană de Pediatrie) sunt însă extrem de clare. Din păcate, insuficient cunoscute la noi.Mai jos aveti aceste recomandari redate in mod succint.

1. Prepuţul nu va fi NICIODATĂ retras forţat.
2. Baia va consta în spălarea penisului cu apă si săpun, pe exterior, fără a se trage înapoi prepuţul. Nu este necesară spălarea sub prepuţ la bebeluş şi copilul foarte mic.
3. Decalotarea şi spălarea penisului sub prepuţ se va face NUMAI atunci când aceasta (decalotarea) se produce in mod natural, de la sine, fără nici un efort.

Prepuţul, pielea care acoperă glandul, nu poate fi retractată la majoritatea nou născuţilor fiind aderentă de gland, lucru absolut normal.

Cu timpul, aceasta începe sa capete mobilitate fără a fi forţată. În general părinţii observa acest lucru după un an. Majoritatea băieţeilor vor pune mâna şi se vor juca cu corpul lor, inclusiv cu prepuţul. Acesta este un eveniment normal, care face parte din dezvoltarea fiecăruia. Aceasta joacă dar si apariţia, dupa 2 ani, a erecţiilor nocturne ocazionale facilitează, la majoritatea, desprinderea prepuţului de pe gland, treptat, fără probleme.

Nu este obligatoriu ca penisul băieţelului sa se decaloteze la 2 ani! Aceasta se poate întampla la 1 an, la 6 ani sau chiar mai târziu, în ritmul fiecaruia. La 50% dintre băieţei prepuţul va fi  retractil  deja la 1 an, la 90 % va fi retractil la 4 ani iar la 95% dintre ei până la vârsta de 15 ani, existând cazuri excepţionale în care decalotarea se face chiar mai târziu. Pâna la pubertate poate fi acceptabil ca prepuţul să ramână aderent de gland cu condiţia ca acest lucru să nu producă neplăceri copilului, caz în care e bine sa consultaţi un medic.

Pe de altă parte, decalotarea forţată zilnică poate produce fisuri la nivelul prepuţului si poate creşte riscul de fimoză, infecţii si durere inutilă.

Atentie!
Dacă aţi decalotat penisul şi prepuţul a rămas “blocat” în spatele glandului si nu îl mai puteţi readuce în poziţia sa normală consultaţi de urgenţă un  medic!!