Despre Scorul Apgar

Scorul Apgar este un mod simplu si eficient de a masura sanatatea nou-nascutului si de a determina daca are nevoie imediata de tratament sau ajutor.

Procedeul de stabilire al scorului Apgar a devenit un examen de rutina al fiecare nasteri – fiind initiat si numit dupa medicul anestezit american Virginia Apgar, in 1952.

Iata cum este folosit: Nou nascutul este evaluat la 1 minut si apoi la 5 minute dupa nastere, controlindu-se:

  • numarul de batai al inimii
  • respiratia
  • tonusul muscular
  • unele reflexe
  • culoarea (moasa sau medicul controleoaza talpile micului si de asemeni palmele pentru copii cu culoarea inchisa a pielii)

Fiecarui din acesti factori I se acorda un scor intre zero si doi apoi se insumeaza. Majoritatea nou-nascutilor au scoruri intre 7 si 10 si nu necesita ajutor sau tratament imediat – cum ar fi un dus cu oxigen

In functie de valoarea scorului Apgar, nou-nascutii pot fi impartiti in 4 grupe:

Scorul Apgar 8-10 – respira normal, singur, are ritm cardiac mai mare de 100/min., si tegumentele capata curand culoarea roz generalizata. Se aspira secretiile orofaringiene, se usuca cu scutece curate si se imbraca. In aceasta situatie se gasesc 90% dintre nou-nascutii la nastere.

Scorul Apgar 5-7 – copilul are o apnee primara (oprirea respiratiei), nu respira initial spontan iar respiratia se reia doar dupa manevrele tactile (frictiuni usoare intre regiunea dintre omoplati). Ritmul cardiac este mai mare de 100 batai pe minut, dar culoarea tegumentelor ramane cianotica. Se poate asocia administrarea de oxigen pe masca (concentratie 100%, 5ml/min.).

Scorul Apgar 3-4 – copilul nu respira spontan, in ciuda stimularii tactile, iar ritmul cardiac este mai mic de 100/min.

Scorul Apgar 0-2 – nou-nascutul care nu respira, nu are batai cardiace audibile, este hipoton (cu tonus muscular scazut), cianotic si nu reactioneaza reflex la dezobstructia cailor aeriene si primeste o nota minima pentru scorul Apgar. Peste 50% dintre prematurii cu varsta gestationala de 25-26 saptamani au scorul Apgar 0-3, fara sa aiba acidoza severa, si raspund foarte bine la resuscitare. Prelungirea unui scor Apgar cu valoare scazuta la 5-10-15 minute dupa nastere, se coreleaza cu un viitor neurologic sumbru.

Scorul Apgar care este calculat imediat dupa nastere nu este cel mai important, cel care are relevanta cea mai mare este scorul care se masoara la maximum 20 de minute dupa nastere