Mituri despre colici si tratamentul lor

1. Bebeluşii plâng ca să-i manipuleze pe părinţi. FALS. Sugarul nu are capacitatea intelectuală de a compila asemenea intenţii. El plange pentru a semnaliza că ceva e în neregula cu el, fîzic sau emoţional.

2. Dacă ţinem bebeluşul prea mult în braţe o să crească răsfăţat. FALS. Revine ideea de mai sus, bebelusul, la vârsta colicilor e mult prea mic pentru a face asemenea asocieri. Nevoia lui de a fi ţinut în braţe e naturală la aceasta vârsta iar a îl priva de acest drept poate să îi cauzeze probleme emoţionale mai târziu.

3. Medicamentele care conţin simeticonă ( SAB simplex, Infacol, Espumisan, etc) vindecă colicile. FALS. Studiile dar si experienta personala arată ca efectul acestora nu este atat de spectaculos, in ciuda reclamei. Ele merita totusi incercate pentru ca pe unii sugari ii ajuta. Vezi mai multe aici:  Simethicone in the treatment of infant colic

4. Cerealele cu orez ajută în cazul colicilor. FALS

5. Sedativele (Romergan de exemplu) NU ameliorează colicile şi este total contraindicat sa le administrati din proprie initiativa.

Atentie: Deşi unele ceaiuri pe bază de plante par să-i ajute pe anumiţi sugari în perioada colicilor, studiile avertizează că administrarea de ceai în exces afectează alimentaţia normală a copilului şi poate cauza încetinirea creşterii. Un alt lucru care ar trebui să ne dea de gandit este faptul că s-au înregistrat cazuri de intoxicaţii la bebelus după consumarea unor ceaiuri pe bază de plante contra colicilor. Nu tot ce este natural este obligatoriu şi sănătos. De aceea nu administraţi niciodată ceaiuri contra colicilor în doze mai mari decât cele recomandate pe etichetă.

Un articol foarte bun care compară toate metodele medicale propuse până în prezent găsiţi aici.

Concluzia e că nu avem încă nici un medicament, substanţă, enzimă sau ceai care să aibă efecte benefice clare si definitive dar ca, cu rabdare, putem gasi metode individuale de linistire pentru fiecare copil.