Nutritie sanatoasa – Combinatiile alimentare sanatoase

Pentru ca alimentele se clasifica in 5 mari categorii (proteine, carbohidrati, vegetale, lipide, iritanti), cand sunt consumate, ele trebuiesc combinate corect, deoarece fiecare tip de aliment este digerat de organism in mod diferit.    

PROTEINE inseamna: branza, oua, peste, crustacee, carne, lapte, iaurt, nuci, seminte sau soia.
CARBOHIDRATI (amidonoase): dovleac, grau, porumb, fasole, orez, linte, paine, cartofi, produse de patiserie si fainoase, fructe uscate, zahar, miere.
VEGETALELE sunt: varza, sfecla rosie, brocollii, castravetele, vinetele, andivele, loboda, guliile, patrunjelul, spanacul sau salata.
LIPIDE (grasimi si uleiuri): unt, smantana, ulei de floarea soarelui, frisca, soia, porumb, susan, masline.
IRITANTII: usturoi, ceapa, praz, hrean, ardei iute, arpagic, ridichii.

ACESTEA SUNT COMBINATIILE ALIMENTARE CORECTE

Proteine + Vegetale
Amidonoase+ Vegetale
Amidonoase + Grasimi
Vegetale + Lipide

ATENTIE LA COMBINATIILE ALIMENTARE INCORECTE

Proteine + Amidonoase
Proteine + Grasimi
Proteine animale + Proteine lactate
Cercetarile au demonstrat ca:

Pentru combinatiile alimentare corespunzatoare:

1 – timpul necesar digestiei si asimilarii este de 3-4 ore
2 – organismul nu cheltuie multa energie
3 – asimilarea este optima

Pentru combinatiile alimentare necorespunzatoare:

1 – timpul de digestie poate ajunge la 8-12 ore
2 – mancand cartofi cu carne, peste cu orez, branza cu paine, lapte cu cereale – acestea sunt total distructive pentru sistemul nostru intern, folosind corpul sa consume multa energie pentru digestie
3 – proteinele consumate la aceeasi masa cu hidrocarbonatele duc la instalarea unei acidoze tranzitorii cu profunde dezechilibre in electrolitica organismului si o puternica hiperleucocitoza

Fructele se consuma inainte de masa cu 2 ore, sau la 3 ore dupa servirea mesei. Nu se consuma in timpul mesei deoarece in combinatie cu alimentele duc la putrefactie.      
Legumele nu se combina cu fructele la aceeasi masa (ex: salate). Exceptie face marul.

ATENTIE DE EVITAT
         
1 – A se gati in vase din teflon si aluminiu;        
2 – Zaharul alb-denumit “moartea alba” a se inlocui cu miere sau zahar brun sau brut;        
3 – margarina;     
4 – cafeaua decofeinizata – in procesul de decofeinizare se folosesc substante chimice daunatoare sanatatii. Se poate inlocui cu cafeaua din cereale (Inka) sau de cicoare;
5 – sarea iodata se poate inlocui cu sarea marina neiodata;
6 – albusul de ou crud – inhiba biotina din galbenus;
7 – cereale cu lapte/iaurt.

ATENTIE DE RETINUT

Consumul de carne trebuie facut moderat. Astfel:        
- Pana la 30 de ani – o data pe zi sau pe saptamana. Orice tip de carne;        
- Dupa 40 de ani numai carne alba;       
- Dupa 50 de ani – numai peste.