Aerofagia

AerofagiaAerofagia (gr. aer, aeros = aer, phagein = a manca) este caracterizata prin acumularea de aer in cantitate mare in partea inferioara a esofagului si in cea superioara a stomacului. Aceasta suferinta provoaca balonari, senzatie de nod in gat sau un gol in capul pieptului, greutate la respiratie, palpitatii, dureri in dreptul inimii etc. Uneori aerofagia este un simptom al ulcerului gastric sau al litiazei biliare.

Masuri igienice:

  • mesele vor fi cat mai dese, la ore fixe, cu alimente cat mai putine si cat mai bine mestecate in gura
  • interzicerea bautului de lichide si a vorbitului in timpul mesei
  • interzicerea fumatului, a bautului direct din sticla si a mestecatului de guma
  • purtarea numai de imbracaminte lejera, nu stransa pe abdomen
  • inlocuirea curelei de pantalon cu bretele
  • repaus la pat dupa fiecare masa (daca este posibil), timp de 30-60 minute, cu fata in jos.

Dietoterapie:

Alimente permise: carnea slaba fiarta, paine alba, fasole verde, salata, spanac, bauturi neindulcite, peste alb etc.

Alimente de evitat: paine neagra, branzeyuri fermentate, miere, fasole boabe, linte, ridichi, bauturi reci sau gazoase, lichide in exces

Alimente interzise: mazare, linte, fainoase, produse de patiserie, bauturi dulci, bauturi alcoolice, cafea, ceai, bauturi fermentate (bere, cidru), condimente, sifon, ape minerale etc

Fitoterapie:

Uz intern:

  • infuzie de: izma (30g la 1 litru de apa, infuzat 10 minute), o cana dupa mesele principale; tarhon (25g la 1 litru de apa, infuzat 10 minute), o cana dupa mesele principale; maghiran (25g flori uscate la 1 litru de apa, infuzat 10 minute, o cana dupa mesele principale; flori de musetel (1-2 lingurite la o cana de apa, infuzat 10 minute), 1-2 cani pe zi.

Preparatele mentionate vor fi consumate calde.