Dermatita de scutec la bebelusi

Cauzele dermatitei de scutec

1. Iritarea pielii cauzată de urină şi scaun. Cu cât contactul cu aceste substanţe este mai lung, cu atât mai mare probabilitatea ca pielea sensibilă a copilului să sufere şi să apară dermatita de scutec. Scaunul este mai iritant decât urina de aceea copiii care au scaune mai frecvente sunt mai predispuşi la iritaţii în zona scutecului.

2. Diversificarea alimentară. O dată cu introducerea alimentelor solide tranzitul intestinal al bebeluşului se va modifica, scaunele îşi vor schimba compoziţia şi consistenţa şi vor deveni mai frecvente. Atât modificările de compoziţie (aciditate) dar mai ales cantitatea si frecvenţa mai mare a scaunelor vor putea cauza apariţia dermatitei de scutec.

3. Produse cosmetice. Pielea sensibilă a bebeluşului poate fi afectată de un numar mare de produse de igienă chiar dacă acestea sunt recomandate ca fiind sigure pentru copii. Săpunul, şamponul, şerveţelele umede, loţiuni, ulei de corp, de masaj, detergentul cu care spalaţi hainele sau balsamul de rufe, toate pot dăuna unora dintre copii. De aceea e bine să investigaţi cu atenţie produsele care vin în contact cu pielea bebeluşului dacă acesta dezvoltă dermatită de scutec.

4. Infecţia cu Candida. Mediul cald şi umed este ideal pentru dezvoltarea Candidei, o ciuperca prezentă peste tot în natură dar care tinde să provoace mai multe probleme organismelor cu o imunitate mai scăzută, situaţie în care sunt şi copiii mici. În general dermatita de scutec provocată de Candida e mai frecventă la copiii care au candidoză şi în guriţă (depozite albicioase care nu dispar dupa clatirea cu apă), la copiii mamelor cu candidoză (vaginală sau mamelonară), la copiii care au urmat tratament cu antibiotice sau la cei alăptaţi la sân în cazul în care mama a urmat tratament antibiotic.

5. Scutece prea mici, legarea scutecului prea strâns ceea ce cauzează frecare excesivă, copii cu piele extrem de sensibilă sau copii care suferă şi de alte boli dermatologice (dermatită atopică).

Cum prevenim apariţia dermatitei de scutec?

1. Schimbarea cât mai frecventă a scutecului. Aceasta este prima şi cea mai importantă recomandare pentru prevenirea îmbolnăvirii pielii din zona scutecului. Deoarece dermatita de scutec este produsă, cel mai frecvent de contactul cu urina şi materii fecale, schimbaţi copilul imediat ce scutecul s-a murdărit.

2. Spălaţi funduleţul bebeluşului cu apă călduţă la fiecare schimbare de scutec. Nu este nevoie să folosiţi săpun de fiecare dată. Uscaţi pielea umedă prin tamponare uşoară cu un prosop moale. NU FRECAŢI. Încercaţi să evitaţi folosirea şerveţelelor umede din comerţ pentru curăţarea copilului. Acestea conţin diverse chimicale, parfumuri sau alcool care pot fi iritante iar frecarea cu aceste şerveţele poate sensibiliza suplimentar pielea.

3. Lăsaţi copilul fără scutec, la aer, cât de mult puteţi. Aerul este cel mai serios duşman al dermatitei de scutec.

4. Nu folosiţi scutece foarte strâmte, prea mici, chiloţei de plastic peste scutece sau alte metode care împiedica circulaţia aerului.

5. Încercaţi să aplicaţi cât mai puţine produse cosmetice pe pielea copilului. Există în comerţ creme, loţiuni, uleiuri, geluri de corp şi multe altele, toate adresate bebeluşului. Chiar dacă sunt special concepute pentru copii şi chiar dacă sunt destul de scumpe, aceste produse conţin un număr de chimicale care pot irita pielea. Şi e bine să nu uitaţi că singurele elemente necesare pentru pielea copilului sunt apa şi săpunul.

6. Pentru copiii care fac frecvent dermatită de scutec sau pentru cei care suferă de alte boli de piele şi sunt mai sensibili folosiţi o cremă cu Zinc, o dată pe zi, după schimbarea scutecului, pe pielea uscată. Această crema va forma o barieră între pielea sensibilă şi factorii iritanţi