Metode de tratament in dermatita de scutec

Tratamentul dermatitei de scutec

1. La primele semne de iritaţie în zona scutecului vom aplica o cremă cu Zinc (Reviken, Lanozinc, Sudocrem, etc) pe porţiunea inflamată. Crema se va lăsa pe loc cât este posibil, copilul se va spăla cu apă călduţă dar nu este necesară şi nici indicată ştergerea cremei la fiecare schimbare de scutec.
Pot fi folosite şi creme cu galbenele, cătină sau ulei de măsline fiert şi răcit pe zona inflamată dar acestea nu dau chiar aceleaşi rezultate precum cremele cu zinc.

2. Copilul va fi lăsat cu funduleţul la aer, fără scutec măcar 10-20 de minute după fiecare schimbare de scutec, chiar mai mult dacă e posibil.

3. Pielea iritată va fi spălată doar cu apă şi săpun, va fi uscată prin tamponare, NU prin stergere, NU se vor folosi şerveţele umede din comerţ

4. NU se va folosi talcul pentru că după aplicarea scutecului va creşte frecarea în zona sensibilă şi pentru că talcul poate fi aspirat în plămâni

5. Dacă dermatita nu se ameliorează în 24-48 de ore este indicat să consultaţi pediatrul. Acesta vă poate recomanda suplimentar, în funcţie de aspectul inflamaţiei, o cremă antimicrobiană la care poate asocia şi un unguent cu hidrocortizon sau un antifungic. Există o teamă la unele persoane faţă de unguentele care conţin cortiocoizi. Această teamă este nejustificată în cazul hidrocortizonului. El este un corticoid cu potenţă foarte mică care poate fi aplicat fără probleme pentru câteva zile, în strat subţire, pe zona inflamată, reducând roşeaţa, durerea şi iritaţia locală şi grăbind vindecarea.