Ce afectiuni poate ascunde caderea parului?

Afectiuni ce pot conduce la pierderea parului

Afectiunile tiroidei
Fie ca este vorba despre hipoactivitatea glandei tiroide, afectiune numita hipotiroidism, sau despre tiroida hiperactiva, afectiune numita hipertiroidism, consecintele sunt aceleasi – caderea parului din cauza dezechilibrului hormonal. Hormonii contribuie la reglementarea functiilor din organism, inclusiv cresterea parului. Administrarea tratamentului corespunzator in cazul afectiunilor tiroidiene mentionate mai sus contribuie la controlarea caderii parului.

2. Dereglarile hormonale
Schimbarile si dereglarile hormonale cauzeaza caderea temporara a parului; acestea pot fi cauzate de sarcina, nastere, intreruperea de sarcina (avort), administrarea de anticonceptionale, menopauza si afectiunile tiroidei. Organismul are nevoie de cel putin 3 luni pentru a se obisnui cu noile reglementari hormonale, timp in care dezechilibrul hormonal provoaca caderea parului, variatii ale masei corporale, stres, oboseala, acnee etc.

3. Diferitele tipuri de alopecie
Alopecia este termenul medical care defineste caderea parului. Exista doua tipuri de alopecie:
- alopecia areata;
- alopecia androgenica (calvitia);

Alopecia poate cauza atat caderea parului de la nivelul scalpului, cat si de pe celelalte regiuni ale corpului. Aceasta poate conduce la subtierea firului de par, calvitie totala sau partiala, permanenta sau temporara.

4. Traumatismele fizice – un soc pentru foliculi
In momentul in care organismul este supus unui traumatism fizic ciclul natural de crestere al parului poate fi intrerupt, conducand la pierderea parului. Orice soc al organismului – accidente rutiere, interventii chirurgicale, arsuri, orice tip de afectiune – este un soc si pentru foliculii pilosi, rezultand caderea parului de pe 75% din suprafata scalpului in doar cateva luni.

5. Stresul emotional
Stresul fizic sau mental perturba ciclul normal de crestere al parului; aceasta situatie apare dupa 2-3 luni de la manifestarea evenimentului neplacut cand foliculii parului intra in faza de telogen prematur, conducand la stoparea cresterii parului. Controlarea factorilor de stres restabileste cresterea normala a parului.

6. Tricotilomania
Tricotilomania este o afectiune psihica caracterizata prin dorinta obsesiva a pacientilor de a smulge parul fie de la nivelul capului, sprancenelor sau alte zone ale corpului. Smulgerea parului poate conduce la aparitia unor pete neuniforme pe suprafata afectata. Cauzele acestei afectiuni nu sunt cunoscute.

7. Carentele de fier
O cantitate mica de fier in organism conduce la caderea parului. Aceasta problema apare mai ales in randul femeilor.

8. Infectiile
Infectiile care provoaca febra (herpes simplex), infectiile fungice ale pielii (impetigo), infectiile bacteriere (sifilis) sunt responsabile de alopecie sau subtierea firului de par. Tratarea infectiei conduce la reluarea ciclului normal de crestere al parului si previne caderea parului pe viitor.

9. Afectiunile autoimune
Alopecia areata adesea este asociata cu existenta unei afectiuni autoimune, din aceasta cauza se considera ca diferite forme de pierdere a parului sunt cauzate de una dintre afectiunile autoimune. Diabetul zaharat si lupusul eritematos sunt doua afectiuni autoimune care cauzeaza si caderea parului.

10. Bolile de piele
O serie de afectiuni cutanate inflamatorii, cum ar fi eczemele, dermatita seboreica sau psoriazisului, pot cauza caderea parului.