Mastita

Mastita este o inflamaţie a sânului cauzată de o infecţie, cel mai des cu Stafilococ auriu. Aceasta bacterie se găseşte în mod normal la nivelul pielii fără să cauzeze probleme de sănătate. Atunci când mama care alăptează nu goleşte suficient sânul  sau dezvoltă răni la nivelul mameloanelor, bacteria poate patrunde în interiorul sânului cauzând infecţia (mastita).

Mastita apare în general în primele 6 luni de alăptare cu o frecvenţă crescută în primele 2 luni, apoi doar ocazional.

Simptome Mastita

Zona sânului afectat este dureroasa, calda şi roşie. Poate fi deosebit de tare la palpare, în porţiunile afectate.Simptomele generale ale bolii sunt similare unei răceli: oboseală, ameţeală, dureri de cap, greaţă, febră care poate fi mare (peste 38,5), frisoane.

Cauzele ce provoaca Mastita

Stagnarea laptelui în sân cauzează distensia şi creşterea tensiunii în ţesutul mamar. Astfel sănul devine mai sensibil la infecţie.Acumularea excesivă de lapte la nivelul sânului apare dacă:
- copilul este alăptat prea rar, în special în primele săptămâni de viaţă
- se întârzie o alăptare sau se sare peste alăptări fără să se golească sânii manual sau cu o pompă
- copilul este poziţionat incorect la sân şi astfel nu suge suficient ca să golească sânul

A doua cauză majoră este rana la nivelul mamelonului. Aceasta apare frecvent din cauza poziţiei greşite a copilului la sân. Cel mai des sânul este introdus numai superficial în guriţa copilului ceea ce cauzează fisurarea mameloanelor.

Tratament Mastita

Important de ştiut este faptul că nu se întrerupe alăptarea normală. Golirea sânului prin alăptare ajută la refacerea ţesuturilor afectate si grăbeşte vindecarea. Copilul care suge nu este afectat de prezenţa mastitei la mamă.

1. Tratament antibiotic. Mastita se tratează cu antibiotice, pe durata a 10-14 zile. Acestea vor fi prescrise de medic si vor fi dintr-o clasa compatibilă cu alăptarea, astfel încât copilul nu va fi luat de la sân pe perioada în care urmaţi tratamentul. Este foarte important să se ia antibioticele pe întreaga durată recomandată chiar dacă simptomele dispar din primele zile de tratament.
2. Pentru durere şi febră se pot folosi paracetamolul şi ibuprofenul.
3. Alăptarea se va face cu frecvenţă crescută: la fiecare 2-3 ore în timpul zilei şi la 4 ore noaptea pentru a goli sânul cât mai bine.
4. Pentru uşurarea alăptării se vor pune comprese cu apă caldă pe sânul bolnav înainte de a alăpta sau se poate face un duş cald. Căldura înmoaie sânul şi uşurează curgerea laptelui.
5. Se poate începe alăptarea cu sânul sănătos şi apoi se trece la cel bolnav. Dacă durerea face alăptarea imposibilă se va încerca golirea sânului cu o pompă.
6. După alăptare se pot pune comprese reci sau o pungă cu gheaţă pe sânul afectat pentru calmarea durerilor şi reducerea inflamaţiei.
7. Se vor consuma multe lichide pe perioada bolii.
8. Cât mai multă odihnă!

Nu uitaţi:Nu întrerupeţi alăptarea dacă aveţi mastită decât în cazuri grave şi numai la recomandarea unui medic cu cunoştinţe solide în alăptarea la sân.