Remedii pentru nasul infundat al copiilor

Un copil poate face, în mod normal, până la 6-8 episoade de răceală într-un an. Bebeluşii nu sunt nici ei scutiţi de aceste neplăceri, mai ales cei alimentaţi artificial, care sunt mai sensibili la răceli. De aceea majoritatea părinţilor se vor confrunta la un moment dat cu problema nasului înfundat al bebeluşului.

1. E recomandat ca pe perioada în care bebeluşul este răcit să folosiţi un umidificator al aerului din cameră. Aerul umed ajută la fluidificarea secreţiilor nazale şi astfel veţi putea curăţa mai uşor năsucul copilului. Există mai multe tipuri de umidificatoare, cu ultrasunete, cu evaporare, cu aer cald sau rece. Recomandările americane sunt pentru folosirea umidificatoarelor cu aer rece şi cu evaporare pentru bebeluşi. Spre deosebire de umidificatoarele cu ultrasunete, cele cu evaporare nu împraştie microbi, minerale si alte substanţe nedorite în cameră. Preţul lor este destul de mare, în jur de 300-400 de Ron şi e bine să citiţi cu atenţie instrucţiunile de utilizare pentru că unele necesită folosirea apei distilate, schimbarea filtrelor sau a altor consumabile care pot aduce cheltuieli suplimentare.
În lipsa unui umidificator puteţi folosi un vas cu apă montat pe calorifer în camera copilului dar acesta nu e la fel de eficient.

2. Folosiţi picături de nas saline sau ser fiziologic. Serul fiziologic este tot o solutie salină, el conţine 9mg sare per 1 ml soluţie. Există în comerţ o gamă largă de picături saline pentru bebeluşi, sunt relativ identice, diferă doar denumirea comercială. Aceste picături pot fi folosite liber, nu au contraindicaţii. Puneţi una sau două picături în fiecare nară, aşteptaţi 2-3 minute şi apoi aspiraţi secreţiile cu o pompă de nas specială pentru bebeluşi. Aceste pompiţe sunt indispensabile cât copilul este mic şi nu îşi poate sufla nasul. Nu sunt scumpe şi găsiţi informaţii despre diferite modele dacă veţi cauta pe net “aspirator nazal”. Cel mai bine este să aspiraţi secreţiile bebeluşului înainte de masă, pentru ca acesta să respire mai uşor pe timpul alimentării.

3. Asiguraţi-i o hidratare bună copilului în perioada în care are secreţii nazale. O hidratare corectă va ajuta la fluidificarea secreţiilor nazale.

4. Laptele de mamă. Chiar dacă unora o să li se pară ciudat, câteva picături de lapte de mamă în fiecare nară ajută la desfundarea nasului celui mic si promoveaza vindecarea.

5. Sunt contraindicate pastilele sau alte produse care contin uleiuri volatile (eucalipt, menta) la bebeluş. Acestea pot produce, printre altele, spasm laringian si intoxicaţii. Ele vor fi folosite în siguranţă doar la copilul peste 5 ani.

Există şi câteva medicamente decongestionante care pot fi folosite, cu prudenţă, şi la varstele foarte mici dacă bebeluşul dumneavoastră nu răspunde la aceste măsuri generale. Nu le voi prezenta aici pentru că ele trebuie să fie prescrise de pediatrul care îl vede pe copil şi care vă va explica cum se folosesc. NU este recomandat să administraţi medicamente decongestionante din comerţ (picaturi, pufuri) la copilul sub 2 ani decât la recomandarea medicului.

Atentie: dacă nu observaţi nici o ameliorare într-o săptămână, dacă copilul face febră şi are sub 3 luni sau dacă vi se pare ca e foarte agitat si respiră greu, contactaţi pediatrul!