Alergia la albine

Alergiile la intepaturile insectelor - alergia poate aparea fie in urma intepaturilor, fie a muscaturii, fie chiar si numai dupa inhalarea emanatiilor acestora.

Mai frecvente si de interes practic sunt insa consecintele alergice ale intepaturile cu venin ale insectelor din ordinul Hymenopterae (albine, viespi). Aspectul clinic al alergiei prin intepatura cu venin de albina sau viespe poate fi o reactie locala zgomotoasa si cu durata de mai multe zile; cele mai grave sunt socul anafilactic sau unele reactii neobisnuite.

Veninul insectelor contine pe de o parte substante antigene comune mai multor specii. Asa se explica de ce unele persoane fac reactii sistemice nu numai la intepatura insectelor din ordinul Hymenopterae, ci si la intepaturi de tantari sau muscaturi de purici.

Evitarea intepaturilor de insecte este masura ideala, da nu intotdeauna posibila si suficienta. In orice caz, persoana cu alergie de acest tip trebuie sa poarte o vestimentatie si incaltaminte protectoare, sa evite folosirea parfumurilor si cosmeticelor in afara locuintei, sa stie ca insectele sunt atrase de alimente, culori deschise si pastelate.

Metoda cea mai importanta de prevenire este insa hipersensibilizarea specifica fie cu extract total de corp de insecta, fie cu extract de venin de insecte.