Alergia

Alergie

Alergia este reactia organismului unor persoane la contactul repetat cu anumite substante, denumite alergene. Ele se gasesc in unele alimente (oua, peste, carne, capsune etc.), in aer (praf de casa, polen, fulgi etc.), in unele medicamente (penicilina, aspirina, piramidon, streptomicina etc.). Cele mai frecvente resctii, clasificate in patru tipuri (I, II, III, IV), se petrec la nivelul pielii si mucoaselor. Din tipul I fac parte: astmul alergic, rinita nesezoniera alergica, laringita, conjunctivita, urticaria acuta, socul anafilactic etc.

 

Ce trebuie facut: 

In toate cazurile cand se cunoaste substanta responsabila de aparitia alergiei se impune suprimarea definitiva a contactului cu acesta, daca este posibil.

In caz de alergie respiratorie, cea mai buna metoda de prevenire se va baza pe masuri de igiena simple precum:

  • folositi de preferinta aspiratorul si nu matura, care ridica praful in aer
  • aerisiti foarte bine casa in fiecare zi, iar vara scoateti covoarele, saltelele si cuverturile la soare (acarienii nu rezita la soare)
  • evitati sistemele de incalzire prin insuflare de aer si atmosfera plina de fum. Nu incalziti mai mult de 18-20 grade Celsius.
  • limitati prezenta animalelor domestice, blana, penele, excrementele si saliva acestora sunt raspunzatoare pentru multe alergii
  • nu folositi aerosoli (parfumuri, lacuri, insecticide etc.) in prezenta unui “alergic”

In caz de simptome moderate, se pot folosi medicamente antialergice pe cale orala, nu locala. Pomada si crema pot fi si ele de vina pentru alergii. Medicamentele antialergice trebuie, daca este posibil, sa se ia cu o ora inainte de contactul alergizant atunci cand este cunoscut si nu poate fi evitat.

Bolile alergice vor fi tratate numai de catre medic, la ale carui prescriptii pot fi folosite si unele remedii naturale.