Alergii: Astmul bronsic

Astm= boala  datorata unei sensibilizari a mucoasei bronsice fata de anumiti agenti externi. Criza de astm se manifesta printr-o nevoie acuta de aer, respiratie suierata, buze vinete, extremitati reci, transpiratie abundenta, tuse seaca si violenta, expectoratie groasa. In general, se disting patru forme de astm.

Cea mai frecventa este astmul alergic, care poate aparea ca raspuns alergic la polen, praf, mucegai, par de pisica sau cal, vopsele, faina, medicamente, produse chimice. O alta forma o reprezinta astmul nervos, datorita stresului, apoi astmul bronsic datorat unei ingustari a lumenului bronsiolelor si unei secretii excesive a mucoaselor. Astmul cardiac apare in stenoza mitrala cu insuficienta cordului drept.

Crizele de astm, ale caror durata si intensitate variaza, sunt separate de perioade de acalmie; cand devin continue, fara acalmie si neinfluientate de terapie, evolutia capata un astept grav iar starea respectiva se numeste rau astmatic.

Crizele survin mai des noaptea, debuteaza brusc si dureaza de la cateva minute la cateva ore. Pentru a-si usura senzatia de sufocare, care il obliga sa aleaga o pozitie convenabila, astmaticul in criza se aseaza instintiv la marginea patului, in pozitie sezand, cu toracele aplecat ianinte si mainile sprijinite pe genunchi.

Principalele cauze in ordinea frecventei sunt alergia la diverse substante si infectia cailor respiratorii:la acestea se pot asocia factori psihici (emotii, stres), meteorologici, mediu iritant din zonele industriale, tulburari endocrine si altele.