Alergii: Socul anafilactic

soc anafilactic

soc anafilactic

Socul anafilactic este o manifestare alergica sistemica, ce constituie un “cortegiu” , de simptome si semne rapid instalate, cu desfasurare dramatica ce poate avea o evolutie spontana de la rapid reversibila pana la deces.

Diferenta de intensitate depinde de numerosi factori, dar brutalitatea fenomenelor instalate lasa un timp foarte scurt pentru recunoasterea sindromului, tratamentul fiind o veritabila urgenta medicala.

De obicei, socul anafilactic este urmarea unei agresiuni exercitata de injectarea sau administrarea perorala a unui medicament, inocularea veninului unor insecte (albine, viespi etc) , ingerarii unui anumit aliment sau medicament, efectuarii unei hiposensibilizari specifice.

Fenomenele clinice se instaleaza imediat dupa contactul alergenic si constau in fenomene generale ca ameteli, stare de rau, greturi, varsaturi, diaree, colili abdominale, eruptii cutanate, sufocare cu respiratie suieratoare, stare asfixica, tahicardie, palpitatii, scaderea tensiunii arteriale pana la absenta ei etc.

Recunoasterea de soc anafilactic impune combaterea semnelor priintr-un tratament de urgenta intr-un spital