Alimente-medicament pentru orice problema a tenului – Partea II

piele_ridataDaca piele este ridata

Inca de la nastere, pielea intra intr-un perpetuu ciclu de degradare-refacere. Acest fenomen de reinnoire celulara este destul de solicitant pentru epiderma, in timp ea subtiindu-se constant. In acelasi timp, tesutul cutanat trebuie sa faca fata agresiunii radicalilor liberi produsi de organism. Actiunea nefasta a acestor este agravata de expunerea necontrolata la soare, consum de alcool, tabagism, poluare etc. Toti factorii, susmentionati fac ca, la un moment dat, pielii sa ii ia din ce in ce mai mult timp ca sa-si revina. Acesta este debutul imbatranirii, variabil de la un individ la altul, in  fuuctie de mostenirea genetica si igiena de viata a fiecaruia.

Pentru a preveni instalarea ridurilor, este necesara adoptarea cat mai timpuriu posibil a unei alimentatii bogate in antioxidanti. Cele mai importante astfel de elemente sunt vitamina E, vitamina A (retinol si carotenoizi) si vitamina C, principapul aparator impotriva agresiunilor radicalilor liberi. o alta substanta cu efect antiimbatranire este seleniul, un detoxifiant capabil sa recicleze acizii grasi distrusi de radicalii liberi.

Alimente recomandate:

Ulei de germeni de grau: este produsul cel mai concentrat in vitamina E, dar si in celelalte uleiuri vegetale contin acest antioxidant.

Ciuperci: sunt foarte bogate in seleniu si sarace in calorii. Un alt aliment bogat in seleniu este heringul. In plus, aduce in organism si importante cantitati de acizi grasi esentiali.

MENIUL IDEAL

Daca ati trecut de pragul de 30 de ani, incercati sa cresteti sensibil ratia zilnica de fructe proaspete si legume (mancati mai ales ciuperci si struguri) si beti ceai verde. Toate acestea contin antioxidanti complementari, vitaminele A, E si C. Variati cat mai des uleiurile vegetale folosite.