Anemia feripriva: Cauze si simptome

Cauzele anemiei feriprive

De departe cea mai frecventă cauză a anemiei feriprive o reprezintă alimentaţia necorespunzătoare, săracă în fier. La aceasta se poate adăuga şi aportul insuficient de vitamina C, necesară pentru absorbţia fierului la nivelul intestinului.

Cauze mai rare sunt: prematuritatea, gravida care suferă de anemie feriprivă, sângerări masive la naştere sau alte hemoragii, intoleranţe alimentare care determină sângerări în cantitate mică dar constante la nivelul tubului digestiv.

Simptomele anemiei feriprive

În cazul anemiilor uşoare copiii pot fi palizi şi lipsiţi de energie. De obicei aceste forme de anemie sunt depistate întâmplator, în urma analizelor efectuate în alte scopuri.

În cazul anemiilor mai pronunţate copilul va fi vizibil palid, obosit, irascibil, cu un apetit scăzut. Majoritatea acestor copii continuă să ia normal în greutate, de aceea faptul că un copil are o greutate bună nu exclude prezenţa unei anemii. Chiar şi copiii supraponderali pot fi anemici. În cazul anemiilor netratate copilul poate să aibă întârzieri semnificative în dezvoltarea întelectuală. Părinţii mai pot observa creşterea foarte lentă a unghiilor, pica (copilul vrea să mănânce pământ, zugrăveală, monede, etc) dar şi faptul că copilul are o rezistenţă foarte scăzută la infecţii.

Consultul medical poate să mai indice tahicardie (creşte frecvenţa bătăilor inimii), sufluri la inimă, respiraţie accelerată, tonus muscular diminuat, letargie.