Anemia Feripriva:Tratament

Tratamentul anemiei feriprive

Terapia anemiei feriprive se face cu preparate de fier şi durează mai multe luni. Ea va fi începută doar după efectuarea analizelor de sânge care vor confirma deficienţa de fier precum şi gravitatea anemiei. Tot în funcţie de rezultatele acestor analize se va stabili tipul şi durata exactă a terapiei.

Doza de fier folosită în general este de 3-4 mg per kg pe zi, indiferent dacă e vorba de picături, siropuri sau tablete. Deoarece concentraţia de fier diferă de la un preparat la altul, asiguraţi-vă că aţi cumpărat exact ce v-a indicat medicul şi verificaţi prospectul înainte de administrare. La copiii care nu consumă fructe şi legume proaspete se va administra şi vitamina C în doza de 40mg per kg pe zi. Aceasta favorizează absorbţia fierului în tubul digestiv.

Cum administrăm fierul in anemia feripriva

1. Fierul se dă în două doze, între mese. Absorbţia lui în intestin este mult scăzută dacă îl administraţi împreună cu alimentele.
2. Puteţi administra fierul cu suc de fructe proaspete. NU ADMINISTRAŢI FIERUL CU LAPTE.
3. Fierul poate să păteze dinţii. Puneţi copilul să clătească gura cu apă după administrare.
4. Fierul poate cauza crampe abdominale, greaţă, diaree sau constipaţie. Dacă aceste simptome sunt deranjante, consultaţi medicul.
5. Fierul colorează adesea scaunul în negru sau verde.
6. Fierul este toxic în caz de supradozare. Nu lăsaţi niciodată medicamentul la îndemâna copilului.
7. Eşecul terapiei cu fier în anemia feriprivă este cauzat, cel mai des, de administrarea greşită a acestuia. Asiguraţi-vă că administraţi corect tratamentul şi nu săriţi peste administrări.