Dintisorii la Bebelusi: Eruptia Dentara

Erupţia dinţisorilor de lapte

Erupţia dinţisorilor de lapte este un proces normal în dezvoltarea copilului. Această etapă poate fi asociată uneori cu neplăceri ca: lipsa poftei de mâncare, febră. agitaţie, insomnie sau tulburări de tranzit intestinal.

În articolul de mai jos veţi putea citi despre ce este normal, ce este anormal şi necesită asistenţă medicală precum şi câteva sugestii pentru ameliorarea neplăcerilor cauzate de apariţia primilor dinţi.

Când erup dinţiisorii de lapte?

Cei mai multi dintre sugari(nou nascuti) vor prezenta primii dinţi între 4 şi 7 luni. De cele mai multe ori este vorba despre incisivii inferiori.
Este acceptabilă prima erupţie şi ceva mai devreme (3 luni) sau mai târziu (până la 1 an). Trebuie precizat că prematurii vor avea erupţia dentiţiei de lapte ceva mai târziu. Pentru copiii născuţi la termen, însă, e bine să ne orientăm după aceste intervale. Dinţii care erup prea devreme sau prea târziu pot fi semnul unor boli. De aceea e recomandabil să cereţi sfatul unui medic dacă copilului îi cresc primii dinţi de la 1-2 luni sau, din contră, copilul are deja 11-12 luni şi dinţii nu au erupt încă.
Până la 3 ani copilul are trebui să aibă întregul set de 20 de dinţi de lapte.

Ce probleme pot să apară?

Chiar dacă unii copii depăşesc momentul erupţiei dentare fără nici un simptom, majoritatea vor avea una sau mai multe din următoarele manifestări:
- umflarea şi sensibilitea gingiei
- salivaţie abundentă
- iritabilitate, agitaţie
- tulburări de somn
- lipsa apetitului, mai ales pentru mâncare solidă

In timpul erupţiei dentare pot să apară şi simptome mai serioase ca febra, diarea sau alimentaţie foarte dificilă. Există dispute în rândul specialiştilor legat de acestea, unii sugerând ca simpla erupţie dentară nu justifică aceste simptome.
Astfel, putem afirma că este acceptabilă febra sub 38,5, scaunul mai moale dar nu diareic şi lipsa apetitului pentru solide. Lipsa apetitului este acceptabila 2-3 zile înainte plus 2-3 zile după erupţia dentară.

Dacă, însă, copilul dezvoltă febră mai mare, scaune apoase, dese, sau nu acceptă nici mâncarea lichidă atunci este recomandabil să cereţi sfatul unui pediatru. Există posibilitatea ca pe lângă erupţia dentară, copilul să sufere de o altă boală.

Ce putem face cand ne ies primii dintisori?

1. Masajul gingiei cu degetul după spălarea în prealabil a mâinilor ameliorează discomfortul copilului. La început e posibil să nu vă lase să-l masaţi dar, dacă insistaţi puţin, veţi avea succes.
2. Inele speciale pentru gingii, batiste sau suzete răcite în frigider (nu congelate). Puteţi oferi copilului aceste obiecte, mestecatul lor îl va ajuta.
3. Geluri anestezice pentru gingii (Calgel, Dentinox). Acestea se folosesc dacă copilul pare să sufere excesiv din cauza erupţiei dentare. Se aplică pe gingie o cantitate mică, în funcţie de recomandările fiecărui tip de produs. E important a nu se depăşi doza recomandată pentru că anestezicul local  în cantităţi excesive poate cauza probleme neurologice sau tulburări la înghiţire.
4. Paracetamol sau Ibuprofen pentru calmarea durerilor sau febră. Acestea se vor administra în doze calculate conform vârstei şi greutăţii copilului.
5. Alimentaţia se va face cu mâncare preponderent lichidă, mulţi copii refuzând solidele din cauza durerii. Este important ca copilul să fie bine hidratat. Alimentaţi-l cu ce vrea şi acceptă în cele câteva zile cât erup dinţii şi nu vă îngrijoraţi dacă nu mai doreşte tot ce mânca înainte. Îşi va relua alimentaţia diversificată la câteva zile după ce dinţii au erupt.

Când consultăm pediatrul?

1. Oricând aveţi impresia că ceva nu este în regulă cu copilul, lucruri pe care nu le puteţi pune pe seama erupţiei dentare.
2. În caz de febră mare (peste 38,5), agitaţie şi plâns excesiv care nu se calmează la administrarea de Paracetamol sau Ibuprofen.
3. În cazul în care copilul nu mai mănâncă nici măcar mâncaruri lichide (lapte, lapte cu cereale, pireuri apoase, etc.) şi pare deshidratat.
Semnele de deshidratare sunt: urini concentrate, mai închise la culoare, mai puţin de 6 scutece ude în 24 de ore, buze uscate, crăpate, lipsa lacrimilor, piele uscată lipsită de elasticitate. Dacă copilul are unul sau mai multe dintre aceste simptome şi nu acceptă să consume lichide (lapte, ceai, apă, sucuri, supe), solicitaţi asistenţă medicală imediat.
4. În caz de scaune apoase, dese, care pot sugera o diaree de sine stătătoare.
5. Dacă dinţii încep să erupă înainte de 3-4 luni sau dacă nu au început să erupă până la 11-12 luni, dacă vi se pare că dinţii nu erup regulat, sunt anormal poziţionaţi pe gingie, etc.
6. În cazul dinţilor neonatali (dinţi prezenţi de la naştere) care se mişcă sau fac dificilă alăptarea la sân.