Galbenelele – continua sa surprinda lumea stiintifica

Galbanele_1Galbanelele fac parte din familia Asteraceae,  ele poarta denumirea stiintifica, in limba latina, de Calendula officinalis. Este de remarcat faptul ca planta este folosita in practica medicala empirica de pe intreg teritoriul Romaniei, fiind cunoscuta in mai toate zonele geografice autohtone.

O scurta caracterizare

Planta erbacee, creste in cultura anuala, uneori bianuala. Este inalta de 40-80 com, are tulpini bogat ramificate, o radacina adanca de circa 20 cm. Frunzele sunt alungite, destul de mari, colorate in verde-viu. Din tulpina ies alte ramificatii, care se termina cu flori galben-portocalii, cu miros slab aromat si care au in mijloc un fruct denumit achena, acoperit cu mici tepi pe suprafata. soiul care creste la noi este in general cel ce are inflorescente cu un singur rand de petale, se mai intalnesc insa si varietati cu inflorescenta involtata (“batuta”, cu mai multe randuri de petale).

Campioane in afectiunile pielii

Indiferent daca este vorba de micoze, rani deschise, inflamatii ale gingiilor si chiar cicatrice, puteti folosi alifia, comprese cu ceai ori cu extract alcoolic de galbenele. In cosmetica, preparatele din aceste flori se bucura de un urias succes, la baza tratamentelor de frumusete stand bunele efecte hidratante, reparatorii, antifungice, antiinflamatorii si antialergice ale plantei.