Important de stiut despre rinita alergica

Retineti urmatoarele:

1. Rinita alergică este o boală cronică. Uneori simptomele pot deveni tot mai uşoare pe măsură ce copilul creşte. Atenţie la pubertate când boala poate deveni ceva mai severă decât eraţi obişnuiţi.

2. În cazuri severe de rinită alergică, mai ales în forma perenă, în care alergenii sunt prezenţi tot timpul anului, cereţi părerea unui specialist în alergologie legat de terapii de desensibilizare. Acestea sunt destul de lungi şi de complicate, au anumite riscuri şi rezultatele pot fi variabile, de aceea nu se fac de rutină tuturor bolnavilor.

3. Copilul cu rinită alergică dezvoltă uneori şi otită care cauzează diminuarea temporară a auzului. Obsevaţi cu atenţie dacă copilul aude bine. Eventual aranjaţi ca la şcoală copilul să fie mutat în băncile din faţă în perioadele de exacerbare ale bolii.

4. Rinita alergică netratată poate duce la astm bronşic dar şi la scăderea performanţelor şcolare.

5. Folosirea regulată a antihistaminicelor este mult mai folositoare decât administrarea lor ocazională. Efecte adverse ale acestora şi care pot apărea la unii copii sunt: somnolenţă, uscăciunea gurii, agitaţie, palpitaţii sau constipaţie.

6. Folosirea sprayurilor nazale cu corticosteroizi este sigură, uşoară şi benefică. Efectele pozitive apar, în general, la o săptămână de la începerea tratamentului.

7. Copilul nu are voie să poarte lentile de contact

8. Copilul s-ar putea să nu poată mânca cu gura închisă, să nu îşi poată sufla complet nasul şi să sufere de sângerări din nas din cauza scărpinării şi iritaţiei excesive.

9. Copilul cu rinită alergică este predispus la infecţii respiratorii şi ale urechii.