Imunitatea la copii:Imunostimulare cu preparate farmaceutice

Imbolnăvirile repetate ale celor mici sunt neplăcute şi preocuparea legată de prevenirea lor este una cât se poate de firească. Întrebarea este dacă aceste medicamente administrate copiilor, în cure destul de lungi şi complicate chiar sunt necesare şi folositoare ?

In cele ce urmeaza va prezentam cele 3 modalităţi principale de imunostimulare cu preparate farmaceutice dintre cele mai intalnite?

1. Imunostimularea antibacteriană.
Aceasta se face cu preparate care conţin fracţiuni bacteriene de tip streptococ, stafilococ, hemofilus, klebsiella, diplococ şi altele. Aceste bacterii sunt cauza multor afecţiuni ale tractului respirator iar imunostimulatoarele de acest tip acţionează, cel puţin teoretic, exact ca un vaccin, instruind sistemul imun să răspundă mai prompt atunci când copilul va veni în contact, în comunitate, cu aceste bacterii.
Cele mai folosite imunostimulatoare antibacteriene sunt Broncho-Vaxom, Ribomunyl, Luivac, Lantigen B şi IRS 19. Acestea se prezintă sub forma de tablete, pliculeţe cu prafuri, picături sau spray nazal şi se administrează în scheme specifice si care diferă de la un preparat la altul.

2. Imunostimularea antivirală
Preparatul folosit frecvent în acest scop este Isoprinosine, se prezintă sub formă de tablete şi ajută organismul să lupte împotriva virozelor. El este contraindicat copiilor cu boli renale. Se fac cure preventive de 7-14 zile cu doze mai mici sau se administrează în timpul unei viroze în doze mai mari. Aceste doze se calculează în funcţie de greutatea copilului.

3. Imunostimularea cu suplimente alimentare (extracte de plante, vitamine, minerale, etc)
Există o mulţime de preparate de acest tip în farmacii. Ele conţin diverse extracte de plante cu efecte tonice asupra organismului, unele conţin şi Echinaceea sau sunt îmbogăţite cu vitamine, minerale, antioxidanţi. Mai cunoscute sunt Septilin, Imunogrip, ImunoBaby, Viusid. Toate acestea sunt suplimente alimentare, nu sunt medicamente propriu-zise. Se administreză în scheme care diferă de la un preparat la altul.

Se mai practică şi imunostimularea de tip homeopat (Oscilococcinum) dar nefiind specialist în homeopatie nu mă pot pronunţa legat de eficienţa acesteia.

În legatură cu preparatele menţionate anterior pot afirma, însă, ca rezultatele sunt variabile. Unii copii par să beneficieze de administrarea acestor imunostimulante, alţii nu răspund în nici un fel şi continuă să se imbolnăvească. Nu avem deocamdată o explicaţie ştiinţifică pentru acest fapt.