Acid delta-aminolevulinic

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!

Categoria: Analize urina

Acid delta-aminolevulinic se face de catre: Femei, Barbati, Copii,
Acid delta-aminolevulinic se face in: Porfirie, Alcoolism, Diabet, Saturnism,
Vizeaza sanatatea: Sangelui,
Durata aproximativa pentru efectuarea Acid delta-aminolevulinic:7 – 14
Pretul aproximativ pentru efectuarea Acid delta-aminolevulinic:15 – 30 euro

Despre Acid delta-aminolevulinic: 

Acidul Delta-Aminolevuliniceste o proteina produsa de catre ficat. Scopul testului este de a determina cantitatea exacta de acid delta-aminovulinic (ALA) din urina.

Valorile normale Acid delta-aminolevulinic:  1 – 7 mg/24 H
Variatii fiziologice Acid delta-aminolevulinic:
Sarcina poate determina cresteri usoare ale ALA in urina
 
Scaderi Acid delta-aminolevulinic:  Valorile sub limita normala nu sunt reprezentative pentru stabilirea unui diagnostic.

Cresteri Acid delta-aminolevulinic: 

Cresterea Acidului Delat-Amino-lEvulinic (ALA) urinar se poate intalni in:
- porfirie;
- alcoolism;
- intoxicatia cu plumb (saturnism);
- cetoacidoza diabetica

Limite si interferente Acid delta-aminolevulinic: 

Acidul valproic, aminoglutetimida, barbituricele, carbamazepina, clorpropamida, danazolul, dapsona, diclofenacul, difenilhidantoina, fenilbutazona, glutetimida, griseofulvina, meprobamatul, novobiocinul, penicilina, primidona, sulfonamidele si tolbutamidul. medicamente care influenteaza  testul pentru depistarea nivelului de acid delta-aminovulinic (ALA) din urina in sensul cresterii valorilor.

Cisplatinul determina false scaderi ale acidului delta-amino-levulinic (ALA) in urina.
 
Metoda folosita pentru determinarea Acid delta-aminolevulinic: 

Se foloseste metoda spectrofotometrica.

Pregatirea pacientului pentru Acid delta-aminolevulinic:  Pacientul va consuma cat mai multe lichide.

Pentru obtinerea unor rezultate relevante este de preferat sa se intrerupa administrarea oricarui medicament ce poate interfera cu testarea ALA cu 2-4 saptamani inaintea recoltarii
 
Specificatii privind Acid delta-aminolevulinic: 

Se noteaza in formular si pe recipient data si ora la care s-a inceput colectarea urinei. Recipientul rezistent la lumina in care se pastreaza urina trebuie mentinut permanent la temperatura scazuta (pe gheata sau la frigider).
Se mentioneaza toate medicamentele primite de pacient ce ar putea modifica rezultatele testului. Proba se transporta imediat la laborator. In cazul in care pacientul este cateterizat uretral, se acopera punga de drenaj pentru a evita expunerea la lumina.

Riscuri in Acid delta-aminolevulinic:  Pacientul nu se expune nici unui risc atunci cand se efectueaza testul pentru depistarea nivelului de acid delta-aminovulinic (ALA) din urina.