Acid lactic

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!

Categoria: Biochimie

Acid lactic se face de catre: Femei, Barbati, Copii,

Acid lactic se face in: Afectiuni hepatice, Afectiuni renale, Diabet, SIDA, Leucemie, Meningita, Infectii, Intoxicatii,

Vizeaza sanatatea: Ficatului, Sangelui, Rinichilor, Creierului,

Durata aproximativa pentru efectuarea Acid lactic:2 – 4 zile

Pretul aproximativ pentru efectuarea Acid lactic:15 – 30 euro

Despre Acid lactic: 

Determinarea acidului lactic in sange este importanta pentru stabilirea gradului de oxigenare tisulara si depistarea unei acidoze.

Lactatul este produs de catre celulele musculare, eritrocite, creier si alte tesuturi in timpul producerii anaerobe de energie; aceasta survine in conditii de hipoxie sau functionare necorespunzatoare a mitocondriilor. Acidul lactic astfel rezultat este metabolizat apoi hepatic.
 
Valorile normale Acid lactic: 

Sange arterial: 3 – 7 mg/dl
0.3 – 0.8 mmol/l

Sange venos: 5 – 20 mg/dl
0.6 – 2.2 mmol/l
 
Variatii fiziologice Acid lactic:

Nivele fals scazute ale acidului lactic apar in probele cu LDH crescut.
Daca pacientul a facut efort fizic intens inainte de efectuarea testului rezultatele vor fi peste valorile normale.
 
Cresteri Acid lactic: 

Cresterea acidului lactic seric se poate intalni in:

- ischemia tisulara, soc;
- intoxicatia cu monoxid de carbon;
- intoxicatia etilica;
- intoxicatia cu acetaminofen (paracetamol);
- afectiunile hepatice severe;
- insuficienta respiratorie;
- sindromul Reye;
- efortul fizic intens;
- diabetul zaharat;
- bolile metabolice ereditare

Limite si interferente Acid lactic: 

Urmatoarele medicamente determina cresterea valorilor acidului lactic: acidul acetilsalicilic (Aspirina, Thrombo Ass, Aspenter), acidul nalidixic, albuterolul, bicarbonatul de Na, consumul cronic de alcool si/sau anticonvulsivante, contraceptivele orale, epinefrina, lactoza, fenformina si sorbitolul.
 
Metoda folosita pentru determinarea Acid lactic: 

Se foloseste metoda spectrofotometrica/metode enzimatice.
 
Pregatirea pacientului pentru Acid lactic: 

Pentru a se pregati pentru un test in vederea masurarii nivelului de acid lactic din organism, pacientul nu trebuie sa manance cu 8 pana la 10 ore inainte. De asemenea, pacientul nu trebuie sa depuna efort fizic intens inaintea testului deoarece efortul duce la o crestere temporara a nivelului de acid lactic din sange. Pentru ca rezultatele sa fie corecte, pacientul nu trebuie sa stranga pumnul cand i se recolteaza sange, ca sa nu influenteze rezultatele.
 
Specificatii privind Acid lactic: 

Se preleva circa 7 mL de sange arterial sau venos intr-un vacuum rosu. Rezultatele sunt mai sigure daca sangele folosit pentru efectuarea testului provine dintr-o artera decat daca este prelevat din vena.

Evitati pe cat posibil utilizarea garoului si nu puneti pacientul sa stranga pumnul in timpul colectarii probei sangvine. Mentinerea mai mult timp a garoului sau a pumnului strans creste nivelulacidului lactic.

Proba trebuie transportata imediat la laborator in suspensie de gheata; necentrifugarea in 15 min de la recoltare determina rezultate eronate.
 
Riscuri in Acid lactic: 

Riscurile efectuarii acestui test sunt minimine si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera ambundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.