Acid orotic in urina

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!

Acid orotic in urina

Categoria: Analize urina

Acid orotic in urina se face de catre: Femei, Barbati, Copii,
Acid orotic in urina se face in: Anemie megaloblastica, Hiperamoniemie, Acidurie orotica ereditara, Leucopenie, Malformatii cardiace, Citrulinemie, Sindromul HHH, Acidurie argininsuccinica,
Vizeaza sanatatea: Inimii, Sangelui, Ficatului, Creierului,
Durata aproximativa pentru efectuarea Acid orotic in urina:2 – 5 Zile
Pretul aproximativ pentru efectuarea Acid orotic in urina:40 – 70 euro

Despre Acid orotic: Acidul orotic este un intermediar in biosinteza pirimidinelor, biomolecule fundamentale pentru toate organismele vii.

Analiza este importanta pentru evaluarea pacientilor cu hiperamoniemie, in paralel cu determinarea aminoacizilor plasmatici si urinari si a acizilor organici in urina.

De asemenea ajuta si la depistarea femeilor heterozigote pentru deficienta de ornitin transcarbamilaza (OCT) X-linkata (testul cu allopurinol). Excretia de acid orotic este un indicator foarte sensibil pentru activitatea OCT4.

Suspiciune de acidurie orotica ereditara (anemie megaloblastica ce nu raspunde la tratamentul cu vitamina B12 si acid folic, leucopenie cu neutropenie, malformatii cardiace, retard intelectual, strabism, prezenta de cristale de acid orotic in urina)
 
Valorile normale Acid orotic: 

Sugari: < 7mg/g creatinina
Copii < 10 ani: < 5mg/g creatinina
Copii > 10 ani si adulti < 2 mg/g creatinina
 
Variatii fiziologice Acid orotic: Valori usor crescute pot fi intalnite in sarcina si tratamentul cu allopurinol.