Anticorpi Anti – Treponema pallidum IgG

Categoria: Analize bacteriologice
Anticorpi Anti – Treponema pallidum IgG se face de catre: Femei SI/SAU Barbati,
Anticorpi Anti – Treponema pallidum IgG se face in: Sifilis, Neurosifilis, Meningita sifilitica, Sifilis meningovascular,
Vizeaza sanatatea: Creier, Piele, Ochi, Ficat, Sistem osos, Inima, Sistem limfatic,
Durata aproximativa pentru efectuarea Anticorpi Anti – Treponema pallidum IgG:2 – 4
Pretul aproximativ pentru efectuarea Anticorpi Anti – Treponema pallidum IgG:40 – 60 euro  

Valorile normale Anticorpi Treponema: 

Albumina in LCR: 100-350 mg/L
Albumina in ser: 36.6-51 g/L
Indice albuminic QAlb: < 9
IgG in LCR: <40 mg/L
IgG in ser: 7-16 g/L
IgG in LCR/IgG in ser (QIgG):  < 3
Index IgG (QIgG/ Qalb): < 0.7
TPHA IgG ASI: <1.3
IgGASI este indicele anticoprilor specifici (index specific antibodies, prescurtat ASI)
 
Cresteri Anticorpi Treponema: 

Pentru anticorpii IgG, se calculeaza  indicele anticorpilor specifici (index specific antibodies = ASI)
In mod normal ASI <1.3. Valorile ASI 1.3-1.5 constituie un rezultat echivoc. O valoare a ASI mai mare de 1.5 indica o productie locala crescuta de anticorpi specifici2;4.
In neurosifilis ASI poate avea valori mai mari de 20. De asemenea sinteza intratecala de anticorpi specifici este mai mare in forma parenchimatoasa decat in cea meningovasculara.

Metoda folosita pentru determinarea Anticorpi Treponema:  

Imunofluorescenta : FTA-Abs (Fluorescent Treponemal Antibody Absorbtion Test); este testul standard de imunofluorescenta indirecta si cea mai sensibila reactie serologica, dar si cea mai dificila din punct de vedere tehnic. Este primul test serologic care se pozitiveaza in sifilisul primar.
Hemaglutinare : TPHA (Treponema pallidum haemagglutination assay) si varianta sa, MHA-TP (microhaemagglutination assay for antibody to Treponema pallidum). Este mai usor de efectuat decit FTA-Abs, are aceeasi specificitate, dar sensibilitatea este mai redusa;
Imobilizare : testul de imobilizare a Treponema pallidum (TPI) sau testul Nelson, care determina capacitatea anticorpilor si a complementului de a imobiliza Treponema pallidum vii. Este testul standard, insa este dificil de efectuat, fiind utilizat doar in cercetare;
Metode imunoenzimatice (ELISA, PTA); sensibilitatea si specificitatea acestora sunt similare cu cele ale FTA-Abs si TPHA.
 
Specificatii privind Anticorpi Anti – Treponema pallidum IgG: 

Specimen recoltat – se recolteaza obligatoriu 2 probe: a) lichid cefalorahidian recoltat prin punctie lombara si b) sange venos4.
Recipient de recoltare – a) recipient steril; b) vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator4.
Prelucrare  necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare4.
Volum minim proba – 1) 2 mL; 2) 1mL4.
Cauze de respingere a probei – ser hemolizat; plasma in loc de ser4.               
Stabilitate proba – 7 zile la  2-80C atat pentru ser cat si pentru LCR4.
 
 
Atentie! Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!