Anticorpi heterofili

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!

Categoria: Analize virusologice

Anticorpi heterofili se face de catre: Femei, Barbati, Copii,
Anticorpi heterofili se face in: Mononucleoza infectioasa, Dureri musculare, Boala sarutului,
Vizeaza sanatatea: Ganglionilor, Muschilor, Sangelui,
Durata aproximativa pentru efectuarea Anticorpi heterofili :7 – 14 Zile
Pretul aproximativ pentru efectuarea Anticorpi heterofili :5 – 10 euro

Despre Anticorpi mononucleoza infectioasa: 

Determinarea anticorpilor heterofili in serul pacientilor constituie un test rapid, util in diagnosticul mononucleozei infectioase, afectiune produsa de virusul Epstein-Barr.

Anticorpii heterofili apar in ser in zilele 6-10 de boala, ating un nivel maxim in saptamanile 2-3 de la debutul manifestarilor clinice, dupa care scad progresiv in decurs de 4-8 saptamani. In unele cazuri anticorpii pot persista pana la un an. Nivelul anticorpilor nu se coreleaza cu severitatea bolii sau cu gradul limfocitozei.
 
Variatii fiziologice Anticorpi mononucleoza infectioasa:

Reactii fals pozitive apar in : hepatita virala A sau B, leucemie acuta limfoblastica, boala Hodgkin, limfom non-hodgkinian, limfom Burkitt, carcinom pancreatic, infectie cu citomegalovirus, artrita reumatoida, malarie, rubeola.

Reactii fals negative: apar la aproximativ 10-15% dintre pacientii testati si sunt mai frecvente la copii decat la adulti. La acesti pacienti nu se produc anticorpi heterofili. In aceste cazuri se recomanda determinarea de anticorpi specifici fata de virusul Epstein Barr.
 
Cresteri Anticorpi mononucleoza infectioasa: 

Obtinerea unui rezultat pozitiv intr-un context clinic si hematologic sugestiv stabileste diagnosticul de mononucleoza infectioasa.

Reactii fals pozitive apar in : hepatita virala A sau B, leucemie acuta limfoblastica, boala Hodgkin, limfom non-hodgkinian, limfom Burkitt, carcinom pancreatic, infectie cu citomegalovirus, artrita reumatoida, malarie, rubeola.

Metoda folosita pentru determinarea Anticorpi mononucleoza infectioasa: 

Latex – aglutinare.
 
Riscuri in Anticorpi heterofili : 

Riscurile efectuarii acestui test sunt minimine si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera ambundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.