Antigen Legionella pneumophila in urina

Categoria: Analize bacteriologice

Antigen Legionella pneumophila in urina se face de catre: Femei, Barbati, Copii,
Antigen Legionella pneumophila in urina se face in: Boala legionarilor, Legioneloza, Infectia cu Legionella pneumophila,
Vizeaza sanatatea: Plamanilor, Inimii,
Durata aproximativa pentru efectuarea Antigen Legionella pneumophila in urina:10 – 14
Pretul aproximativ pentru efectuarea Antigen Legionella pneumophila in urina:25 – 40 euro 

Analiza Antigen Legionella pneumophila in urina: 

Denumirea de Legionella provine de la prima epidemie de pneumonie severa, cu un numar mare de decese, care s-a produs printre participantii la Conventia Anuala din 1976 a Legiunii Americane a fostilor combatanti care s-a desfasurat la Philadelphia. Bacteriile care au determinat aceasta epidemie au fost izolate in 1977 si denumite Legionella pneumophila, iar boala a intrat in patologie ca legioneloza sau boala legionarilor.

Boala pulmonara poate sa apara sporadic (ca pneumonie comunitara, legionelele fiind responsabile de 3-8% din cazuri) sau in epidemii. Pneumonia apare mai frecvent la persoanele imunodeprimate si se caracterizeaza printr-o evolutie progresiva care in absenta tratamentului se poate extinde la mai muti lobi pulmonari. Boala debuteaza dupa o perioada de incubatie de de 2-10 zile cu febra, frisoane, tulburari respiratorii, tuse, confuzie.

Valorile normale Antigen Legionella pneumophila in urina: 

Antigen Legionella  – Negativ.
Serologie Legionella
a)< 1/128: Negativ;
b) Legionella IgG: <50 U/mL;Legionella IgM: 120 U/mL2
 
Cresteri Antigen Legionella pneumophila in urina: 

Prezenta antigenului in urina confirma infectia recenta sau in antecedente cu Legionella pneumophila.
Daca titrul serologiei este > 1/256 atunci exista probabilitate de infectie recenta. Se recomanda retestarea peste 2-3 saptamani.
Pentru valori ale titrului situate intre 1/128 – 1/256 rezultatul se considera echivoc. Fie este un tritu restant post-infectie, fie infectia este in stadiu precoce. Se recomanda retestarea peste 2-3 saptamani.

Limite si interferente Antigen Legionella pneumophila in urina: 

Antigen Legionella
Un rezultat negativ nu infirma o infectie cu Legionella. Acesta se poate datora urmatoarelor cauze:
-existenta unui foarte scazut de antigen in proba sub limita de detectie a metodei;
-infectia este determinata de alte serogrupuri de L. pneumophila sau de alte tipuri de Legionella;
-interferenta determinata de tratamentul diuretic;
-excretie antigenica mult diminuata la unii pacienti la care s-a initiat tratamentul antibiotic specific.

Excretia urinara a antigenului prezinta variatii individuale; la unele persoane poate persista pana la un an dupa infectia acuta, astfel ca in aceste cazuri un rezultat pozitiv indica o infectie in antecedente. De aceea, orice rezultat trebuie interpretat an contextul clinic al pacientului4;5.

Serologie Legionella

Un rezultat negativ nu infirma o infectie cu Legionella deoarece uneori este nevoie de o perioada de 4-6 saptamani pentru a se obtine titruri detectabile ale anticorpilor. In unele cazuri nivelurile anticorpilor pot sa devina nedetectabile in decurs de o luna, sau tratamentul antibiotic precoce poate suprima raspunsul umoral. Mai mult, unele persoane nu dezvolta anticorpi peste limita de detectie a metodei.

Un singur rezultat pozitiv indica doar expunerea imunologica fara a preciza momentul contractarii infectiei. Desi titrurile >1/ 512 sunt sugestive pentru o legioneloza acuta este nevoie de testarea in dinamica. Acelasi lucru este valabil si in cazul detectiei anticorpilor prin metoda imunoenzimatica
 

Metoda folosita pentru determinarea Antigen Legionella pneumophila in urina: Se folosesc  2 metode pentru serologie:

1. Imunofluorescenta indirecta.

Reactivul de baza contine 3 amestecuri antigenice provenite de la: Legionella pneumophila serogrupuri 1-6, Legionella pneumophila serogrupuri 7-14, alte tipuri de Legionella: L. bozmanii, L. dumofii, L. gormanii, L. longbeachae, L. micdadei, L. jordanis. Aceasta constelatie antigenica faciliteaza diagnosticul serologic a peste  99% din cazurile de legioneloza2.

2. Imunoenzimatica (EIA).

Reactivul contine un amestec antigenic provenit de la Legionella pneumophila serogrupuri 1-7. Sunt detectati cantitativ anticorpii de tip IgG si IgM cu o sensibilitate si o specificitate de 94.3% si respectiv 82.5%

Pentru  determinarea antigenului  Legionella  se foloseste metoda imunoenzimatica (EIA). Este detectat antigenul Legionella pneumophila serogrup 1.
 

Pregatirea pacientului pentru Antigen Legionella pneumophila in urina:  Nu este necesara o pregatire prealabila.
 

Specificatii privind Antigen Legionella pneumophila in urina: 

Specimen recoltat
Antigen Legionella – o proba de urina spontana.
Serologie Legionella – sange venos2.

Recipient de recoltare
Antigen Legionella – eprubeta pentru urina.
Serologie Legionella – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator2.

Prelucrare necesara dupa recoltare

Antigen Legionella – nu este necesara.
Serologie Legionella – se separa serul prin centrifugare2.

Volum proba
Antigen Legionella – 10 mL.
Serologie Legionella – minim 2 mL ser2.

Cauze de respingere a probei
Antigen Legionella – specimen care nu a fost pastrat la 2-8°C, specimen contaminat cu materii fecale.
Serologie Legionella – specimen hemolizat, lipemic sau contaminat bacterian2.

Stabilitate proba
Antigen Legionella  – urina este stabila 14 zile la 2-8ºC.
Serologie Legionella – serul separat este stabil cateva ore la temperatura camerei; cateva zile la 2-8ºC; o perioada   mai indelungata la –20ºC

Atentie! Valorile normale ale analizelor prezentate sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!