Antistreptolizina O

Atentie – VA RUGAM SA LUATI IN CONSIDERARE SPECIFICATIILE MEDICULUI DUMNEAVOASTRA CURANT !!!

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!

Antistreptolizina O

Categoria: Analizelor bacteriologice

Antistreptolizina O se face de catre: Femei, Barbati, Copii,
Antistreptolizina O se face in: Reumatisma articular acut, Glomerulonefrita, Endocardita, Scarlatina, Faringita, Amigdalita,
Vizeaza sanatatea:Articulatiilor, Inimii, Rinichilor, Faringelui,
Durata aproximativa pentru efectuarea Antistreptolizina O:2 – 4 zile
Pretul aproximativ pentru efectuarea analizei Antistreptolizina O:5 – 15 euro

Despre ASLO: 

Streptolizina este o hemolizina produsa de streptococii de grup A. La pacientii infectati, streptolizina O actioneaza ca un antigen fata de care organismul dezvolta un raspuns umoral specific (antistreptolizina O=ASLO). Nivelurile anticorpilor devin detectabile in 1-2 saptamani de la infectia streptococica si ating un maximum dupa 3-6 saptamani; daca nivelurile ridicate persista dupa 6 saptamani sau chiar se inregistreaza o crestere a acestora se va suspecta o reinfectie

Valorile normale ASLO: 

0-2 ani <160 U/ml
2-4 ani <120 U/ml
5-5 ani <160 U/ml
6-9 ani <240 U/ml
9-12 ani <320 U/ml
12-100 ani <200 U/ml

Variatii fiziologice ASLO: In cazuri foarte rare, prezenta gamapatiei monoclonale, in special IgM (macroglobulinemia Waldenström) poate determina rezultate eronate.

Cresteri ASLO: 

Titrul ASLO este crescut in 80-85% din cazurile de infectie streptococica A. Nivelul anticorpilor ASLO atinge valori foarte mari in special in reumatismul articular acut, de aceea titrurile persistent scazute pledeaza impotriva acestei afectiuni.La un pacient cu reumatism articular acut tratat obtinerea unor valori constant scazute ale nivelului ASLO indica o evolutie favorabila

Limite si interferente ASLO: 

Titrul ASLO poate fi crescut si la unii purtatori sanatosi de streptococ betahemolitic grup A1.
Numai 25% dintre pacientii cu streptococie cutanata au titrul ASLO crescut. La acesti pacienti se recomanda determinarea anticorpilor anti-DNAaza B3.
Tratamentul antimicrobian suprima raspunsul umoral fata de streptolizina O, de aceea testul nu este indicat la pacientii care au primit recent antibiotice.
Beta-lipoproteinele din serul pacientilor cu boli hepatice neutralizeaza proprietatile hemolitice ale streptolizinei O, determinand obtinerea de rezultate fals crescute.
In cazul specimenelor de ser contaminate cu Bacillus cereus sau Pseudomonas, b-lipoproteinele existente in produsii de crestere bacterieni neutralizeaza proprietatile hemolitice ale streptolizinei O, determinand obtinerea de rezultate fals crescute3.

Metoda folosita pentru determinarea ASLO:  Se foloseste metoda imunoturbidimetrica.

Pregatirea pacientului pentru Antistreptolizina O:  A jeun.
 

Specificatii privind Antistreptolizina O: 

Specimen recoltat – sange venos2.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare2.

Volum proba – minim 0.5 mL ser2.

Cauze  de respingere a probei – specimen intens lipemic, contaminat bacterian sau intens hemolizat2.

Stabilitate proba – serul este stabil 2 zile la temperatura camerei; 2 zile la 4-8ºC; 6 luni la –20ºC