ARN viral hepatita D (cantitativ)

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!

Categoria: Analize virusologice

ARN viral hepatita D (cantitativ) se face de catre: Femei, Barbati, Copii,
ARN viral hepatita D (cantitativ) se face in: Hepatita cronica, Fibroza hepatica, Ciroza hepatica, Carcinom hepatocelular,
Vizeaza sanatatea: Ficat,
Durata aproximativa pentru efectuarea ARN viral hepatita D (cantitativ):10 – 14 Zile
Pretul aproximativ pentru efectuarea ARN viral hepatita D (cantitativ):150 – 250 euro

Despre ARN viral hepatita D: 

Hepatita D (delta) este considerată ca fiind cea mai severă formă de hepatită virală la om. Virusul hepatitei D (HDV) este un virus defectiv care necesită antigenul de suprafaţă al virusului hepatitei B (AgHBs) pentru replicare completă şi transmitere. Astfel, hepatita D se dezvoltă numai la persoanele AgHBs pozitive, fie ca o co-infecţie acută, fie ca o suprainfecţie la persoanele care prezintă deja hepatită cronică B.

Mai multe studii au arătat că infecţia HDV cronică conduce la o afectare hepatică mai severă decât monoinfecţia cronică HBV, cu o progresie accelerată către fibroză, o decompensare precoce a cirozei şi un risc mai mare de carcinom hepatocelular. Tratamentul cu interferon pegylat induce un răspuns virusologic susţinut în aproximativ un sfert din cazuri.
 
Valorile normale ARN viral hepatita D: 

ARN-HDV nedetectabil; un rezultat «nedetectabil» semnifică faptul că este vorba fie de o viremie foarte scăzută (sub limita de cuantificare), fie de o viremie absentă.
 
Cresteri ARN viral hepatita D:  Dacă se obţine un ARN HDV pozitiv, este necesar să se stabilească gradul afectării hepatice, să se monitorizeze atent pacienţii pentru carcinomul hepatocelular şi să se ia în considerare tratamentul antiviral.

Deoarece până în prezent nu sunt date suficiente care să demonstreze corelarea viremiei D cu markeri clinici ai afectării hepatice, cuantificarea ARN HDV este utilă numai dacă se iniţiază tratamentul antiviral.  Sunt în curs de evaluare reguli de oprire a tratmentului antiviral în funcţie gradul de reducere a viremiei.

Limite si interferente ARN viral hepatita D: Heparina inhibă PCR-ul, de aceea aceasta nu trebuie folosită ca anticoagulant
 
Pregatirea pacientului pentru ARN viral hepatita D (cantitativ):  Nu este necesara pregatirea pacientului.
 
Specificatii privind ARN viral hepatita D (cantitativ): 

Specimen recoltat – sânge venos3.
Recipient de recoltare – vacutainer ce conţine EDTA ca anticoagulant3.
Cantitate recoltată – cât permite vacuumul3.
Cauze de respingere a probei – folosirea heparinei ca anticoagulant; probe coagulate sau hemolizate3.
Stabilitate probă – sângele EDTA este stabil 48h  la 2-8ºC
 
Riscuri in ARN viral hepatita D (cantitativ): 

Riscurile efectuarii acestui test sunt minimine si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera ambundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.