Borrelia IgG, IgM in LCR si ser

Atentie – VA RUGAM SA LUATI IN CONSIDERARE SPECIFICATIILE MEDICULUI DUMNEAVOASTRA CURANT !!!

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!

Borrelia IgG, IgM in LCR si ser

Categoria: Analizelor bacteriologice

Borrelia IgG, IgM in LCR si ser se face de catre: Femei, Barbati, Copii,
Borrelia IgG, IgM in LCR si ser se face in: Borrelioza, Meningita acuta aseptica, Cefalee, Neuropatie, Encefalomielita, Encefalopatie borreliozica,
Vizeaza sanatatea: Nervilor, Creierului, Sangelui, Ochilor,
Durata aproximativa pentru efectuarea Borrelia IgG, IgM in LCR si ser:10 – 14 Zile
Pretul aproximativ pentru efectuarea Borrelia IgG, IgM in LCR si ser:150 – 250 euro

Despre Anticorpi Borrelia in LCR si ser: 

Boala Lyme este o afectiune multisistemica aparuta dupa muscatura de capusa infectata cu Borrelia burgdorferi.

Manifestarile neurologice pot aparea din primul stadiu al bolii. Aproximativ 15% dintre pacientii netratati dezvolta in primele 3 luni meningita acuta aseptica. Simptomele apar, de obicei, la 2-10 saptamani dupa infectare si se caracterizeaza prin: cefalee, redoare de ceafa sau fotofobie. Afectarea meningiana poate fi insotita de radiculoneuropatii craniane sau periferice, perechea VII de nervi cranieni fiind cea mai afectata. Paralizia faciala bilaterala poate fi intalnita la 35% din pacienti. Neuropatia craniana mai poate afecta perechile: II, III, IV, V, VI, VIII. Cand este afectat nervul optic pacientii prezinta edem papilar si reflex Argyll-Roberson abolit.
 
Valorile normale Anticorpi Borrelia in LCR si ser: 

IgG in LCR <40 mg/L
IgG in ser 7-16 g/L
IgG in LCR/IgG in ser (QIgG)  < 3

IgM in LCR  < 1 mg/L
IgM in ser 0.4-2.3 g/L
IgM in LCR/IgM in ser (QIgM) – Absent

Index IgG (QIgG/ Qalb)  < 0.7

Borrelia IgG ASI (Index Specific Antibodies)  <1.3
Borrelia IgM ASI (Index Specific Antibodies)  <1.3
 
Cresteri Anticorpi Borrelia in LCR si ser: 

Studii recente au aratat ca ASI are o specificitate de 96% si sensibilitate de 80% pentru diagnosticul neuroborreliozei.
Valori ale ASI >4 sunt sugestive pentru formele neurologice de borrelioza.
Metoda folosita pentru determinarea Anticorpi Borrelia in LCR si ser: 
Nefelometrica (pentru determinarea albuminei, anticorpilor totali IgG si IgM in ser si LCR); ELISA (pentru determinarea anticorpilor specifici anti-Borrelia in ser si LCR.

Pregatirea pacientului pentru Borrelia IgG, IgM in LCR si ser:  Se aduce la cunostinta pacientului procedura de recoltare.
 
Specificatii privind Borrelia IgG, IgM in LCR si ser: 

Specimen recoltat – se recolteaza obligatoriu 2 probe: a) lichid cefalorahidian recoltat prin punctie lombara si b) sange venos6.
Recipient de recoltare – a) recipient steril; b) vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator6.
Prelucrare  necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare6.
Volum minim proba – 1) 2 mL; 2) 1mL6.
Cauze de respingere a probei – ser hemolizat; plasma in loc de ser6.              
Stabilitate proba – 7 zile la  2-80C atat pentru ser cat si pentru LCR

Riscuri in Borrelia IgG, IgM in LCR si ser: 

Riscurile efectuarii acestui test sunt minimine si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera ambundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

Lichidul cefalo-rahidian  se recolteaza prin punctie rahidiana lombara sau suboccipitala, dupa ce s-a stabilit ca bolnavul nu prezinta semne de hipertensiune intracraniana (tumoare cerebrala).