Yersinia – Anticorpi IgG, IgA

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!

Categoria: Analize bacteriologice

Yersinia – Anticorpi IgG, IgA se face de catre: Femei, Barbati, Copii,
Yersinia – Anticorpi IgG, IgA se face in: Septicemie, Eritem nodos, Artrita reactiva, Spondilita ankilopoietica, Boala Kawasaki, Enterite,
Vizeaza sanatatea: Tubului digestiv, Sistemului osos, Piele, Plamanilor, Sangelui,
Durata aproximativa pentru efectuarea Yersinia – Anticorpi IgG, IgA:14 Zile
Pretul aproximativ pentru efectuarea Yersinia – Anticorpi IgG, IgA:60 – 80 euro

Despre Anticorpi Yersinia: 

Yersiniile sunt Enterobacteriaceae Gram negative cu morfologie cocobacilara. In genul Yersinia sunt incluse 12 specii dintre care numai trei, Yersinia pestis, Yersinia pseudotuberculosis si Yersinia enterocolitica au fost izolate de la om.

Yersinia pestis determina pesta (ciuma), Yersinia pseudotuberculosis provoaca enterite subacute insotite de adenopatie mezenterica  marcata ce poate mima apendicita. Complixatiile care pot aparea sunt septicemia si artrita reactiva, spondilita ankilopoietica,eritemul nodos.

Yersinia enterocolitica determina o patologie polimorfa (enterite,artrite reactive,eritem nodos).

Pentru diagnosticul infectiilor acute cu Yersinia bacteria este izolata din diverse produse patologice. Testele serologice sunt utile mai ales in diagnosticul artritei reactive si a infectiilor cronice. Anticorpii aglutinanti apar imediat dupa debutul bolii, ating un varf in cea de-a doua saptamana si dispar in general in decurs de 2-6 luni.
 
Valorile normale Anticorpi Yersinia: 

Anticorpi IgG  – Negativ
Anticorpi IgM – Negativ
 
Cresteri Anticorpi Yersinia: 

Anticorpii IgG sunt produsi in cazul yersiniozei acute, artritei reactive asociate cu Yersinia si al yersiniozei cronice. In stadiul incipient al unei yersinioze anticorpii sunt rareori detectabili. Anticorpii IgG persista minimum 5 luni de la debutul bolii, cel mai adesea insa o perioada indelungata (peste 5 ani).

Anticorpii IgA apar in mod pregnant in faza incipienta a yersiniozei acute. In cazul artritei reactive asociate cu Yersinia, raspunsul IgA este indreptat in 90% din cazuri impotriva antigenului YopD (35kD).

In cazul yersiniozelor complicate anticorpii IgA persista in majoritatea cazurilor mai multi ani, iar in cazul yersiniozelor necomplicate, de regula, numai cateva luni. Tratamentul cu antibiotice conduce la o scadere drastica a titrului IgA

Metoda folosita pentru determinarea Anticorpi Yersinia:  Western blot
 
Specificatii privind Yersinia – Anticorpi IgG, IgA: 

Specimen recoltat – sange venos5.
Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator5.
Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare5.
Volum proba – minim 2 mL ser5.
Cauze de respingere a probei -  specimen intens hemolizat, hemolitic sau contaminat bacterian5.
Stabilitate proba -  2 saptamani la 2-8°C; timp indelungat la -20°C

Riscuri in Yersinia – Anticorpi IgG, IgA: 

Riscurile efectuarii acestui test sunt minimine si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera ambundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.