Rinita alergica

Rinita alergica (adesea supranumita “febra fanului”) este o reactie exagerata a sistemului imunitar la particulele inspirate din aer. In mod normal sistemul imunitar protejeaza corpul impotriva virusurilor si a bacteriilor prin producerea de anticorpi care sa lupte impotriva acestora.

In cazul rinitei alergice, sistemul imunitar incepe sa lupte impotriva substantelor care in mod normal nu sunt nocive, cum ar fi acarienii si polenul (alergeni), ca si cand acestea ar incepe sa atace organismul.

Aceasta reactie exagerata cauzeaza inflamatie si simptome care afecteaza in principal nasul, dar si ochii, urechile, gatul si gura. Este posibil ca organismul sa nu aiba o reactie alergica din primul moment in care este inhalata o substanta alergena precum polenul de iarba.

Cu toate acestea, data urmatoare in care are loc o inhalatie de polen poate aparea o senzatie de nas infundat sau de respiratie anevoioasa.

Rinita alergica sezoniera (polinoza sau febra de fan) se caracterizeaza prin originea alergica si evolutia sa strict legata de sezonul cald (primavara si vara).

Pacientul, cel mai adesea un copil sau un tanar, acuza de regula repetarea acelorasi simptome in aceeasi perioada a anului, timp de mai multi ani, cel mai frecvent intre lunile mai si august.

Acuzele constau din stranuturi in salve, secretie nazala apoasa abundenta, lacrimare, senzatie de infundare a nasului, mancarimea faringelui. Intensitatea acestor simptome perturbeaza activitatea si chiar viata bolnavului.

Plimbarile pe camp sau in zone cu vegetatie bogata in cursul primaverii si verii dezlantuie sau agraveaza simptomele amintite, bolnavii respectivi resimt o ameliorare evidenta pe timp ploios sau cand merg pe litoral sau la munte.

Tratamentul se poate adresa cauzei si in acest caz se aplica in lunile premergatoare sezonului cald; se foloseste tehnica hiposensibilizarii specifice. Exista insa si numeroase medicamente care aduc ameliorarea in plina desfasurare a simptomelor. Cura de altitudine sau cura marina in timpul sezonului cald este benefica.