Suzeta, Prieten sau Dusman

Argumente PRO Suzeta

1. Suptul este liniştitor pentru orice bebeluş. De aceea efectul de calmare pe care îl are suzeta asupra unui copil agitat este indiscutabil.
2. Suzeta îl poate ajuta pe bebeluş să adoarmă mai uşor, tot prin efectul de calmare.
3. Studiile arată ca suptul suzetei scade riscul de moarte subită infantilă.
4. În cazul copiilor care au tendinţa să îşi suga degetul este de preferat oferirea suzetei pentru că dezobişnuirea de aceasta se face ceva mai uşor decât dezobişnuirea de a suge degetul.

Argumente CONTRA Suzeta
1. Una dintre marile probleme legate de suzetă este interferenţa acesteia cu suptul la sân. Deoarece suzeta are altă consistenţă şi implică un alt tip de supt decât suptul sânului, copii care au primit suzeta imediat în primele zile de viaţă vor refuza sânul, care este diferit, desigur, de suzetă.
2. Suzeta crează o anume dependenţă. În cazul în care copilul adoarme numai cu suzeta, vă puteţi aştepta ca acesta sa plangă si să vă trezească din somn de căte ori îi cade suzeta din gură pe timpul nopţii.
3. Suptul excesiv al suzetei favorizează apariţia infecţiilor urechii medii
4. Folosirea prelungită a suzetei (după vârsta de 1 an) poate provoca copilului probleme dentare.

NU UITATI:

1. Amânaţi introducerea suzetei până cand suptul la sân este bine stabilit. Trebuie uneori să aveţi răbdare pentru că poate dura de la o săptămână până la câteva săptămâni până cand mama şi nou născutul intră în rutina alăptarii la sân. Academia Americană de Pediatrie recomandă folosirea suzetei numai dupa 1 lună.

2. Nu folosiţi suzeta ca prima metodă de liniştire. Dacă copilul plânge, leganaţi-l, cântaţi-i un cântecel, puneţi-l la sân, pe pieptul dumneavoastră sau daţi-i o sticluţă cu lichid dacă este alimentat artificial.

3. Cumpăraţi suzete solide si sigure care nu se pot desface în bucăţi şi care se pot curăţa si steriliza uşor.

4. Nu insistaţi. Dacă copilul refuză suzeta nu trebuie să insistaţi. Eventual puteţi să mai încercaţi peste câteva săptămâni. Dacă în timpul somnului suzeta cade din guriţa copilului, lasaţi-o aşa, nu o puneţi la loc.

5. Păstraţi suzeta foarte curată. Înlocuiţi suzetele uzate, deteriorate pentru a diminua riscul de posibilă înecare.

6. Niciodată nu legaţi suzeta cu lănţisoare sau şireturi. Acestea ar putea strangula copilul.

6. Nu prelungiţi folosirea suzetei după vârsta de 1 an. În cazul unui copil cu infecţii dese ale urechii e bine sa renunţaţi la suzetă cât mai repede.